Вече 17 години в СУ "Васил Левски" се изучава китайски език

3
Интересът към китайския език нараства с всяка изминала година
Интересът към китайския език нараства с всяка изминала година Снимка: БТА

Интересът към китайския език нараства с всяка изминала година

"Интересът към изучаването на китайски нараства с всяка изминала година", каза директорът на Средно училище “Васил Левски” в Русе Мария Иванова-Тодорова, в което езикът се изучава от 17 години, предаде БТА. Обучението там започва още от 1. клас.

Общо 21 учебни центъра е открил Институт Конфуций в София и страната от създаването си през 2006 година досега, съобщи Аксиния Колева, директор на Института. Тези учебни заведения с изучаване на китайски език са разположени в университети в Русе, Пловдив, Благоевград, и в средни училища в цялата страна.

Китайски се изучава в детски градини, училища, в университети, както и в рамките на специално организирани курсове.

Интересът към изучаването на китайски нараства с всяка изминала година, каза директорът на Средно училище "Васил Левски" в Русе Мария Иванова-Тодорова, в което езикът се изучава от 17 години. "Обучението по китайски език в СУ "Васил Левски" започва още от първи клас. В началната степен на образование той се изучава като факултативен предмет. Учениците се запознават с културата на Китай, пеят песнички и рецитират на китайски език. Осем паралелки от начален етап изучават езика", обясни Тодорова. В прогимназиален етап обучението продължава също във факултативни часове. Интензивно езикът се изучава след осми клас.

"Общо 16 паралелки изучават езика. Учениците харесват часовете. Интересът определено се увеличава с всяка изминала година. За това допринася както стилът на преподаване на учителите, така и фактът, че наред с езика, децата изучават историята и културата на страната. Обучението при най-малките протича под формата на игра, а при големите вече са застъпени и много практически дейности - калиграфия, изработка на възли, маски, традиционна китайска кухня. При огромен интерес протича и вече традиционното за нашето училище състезание "Пей с мен на китайски език", където всяка една от паралелките представя песни на китайски език", обяснява директорът на училището. Ежегодно ученици на гимназията се явяват и на националната надпревара "Китайски езиков мост"."На състезанието, проведено през месец май миналата година, наша ученичка - Александра Йорданова от 12-и клас, заслужено зае трето място. С това тя спечели стипендия за краткосрочно обучение в университет в Китай", обясни Мария Иванова-Тодорова. Ръководството на училището се надява, че след пандемията възможността за образователен обмен между България и Китай ще се възобнови.

Трима учители преподават по китайски език в гимназията. "През тази учебна година в помощ на нашето училище са и две доброволки от Китай, които оказват изключително ценна помощ на нашите ученици в усвояването на езика, историята, културата и обичаите на Китай. В тази връзка благодарим на Институт "Конфуций", гр. Велико Търново, за съдействието и подкрепата", каза още Тодорова. Тя съобщи, че на 25 януари тази година СУ "Васил Левски" ще отбележи тържествено Китайската нова година на заека. Празничната програма ще се състои в "Канев център" на Русенския университет.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    3
    Заки
    Китайският език е много ценен и атрактивен. Полезно е да се владее езикът на Великата Китайска страна. Но изучаването му трябва да е по желание, а не под натиск, както става в СУ "В. Левски" - Русе. Легенди сме чували как се формират там паралелките, за съжаление не особено приятни! И всички под строй и задължение в зала Канев... Иначе, адмирации за труда и старанието на преподавателите.
  • 1
    2
    Hah
    Ами то затова българския им език е на такова ниско ниво.
  • -2
    1
    учен
    няма бъдеще да се учат "ЗАПАДНИ" езици
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари