Вдигат възрастта и стажа за пенсия

3
Необходимата възраст за пенсиониране при непълен стаж трудов стаж става 67 години
Необходимата възраст за пенсиониране при непълен стаж трудов стаж става 67 години

Необходимата възраст за пенсиониране при непълен стаж трудов стаж става 67 години

Възрастта и стажът за пенсия се повишават през следващата година, е записано в Бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2024 г., внесен за обсъждане в парламента.

Повишават се изискуемите възраст и осигурителен стаж при пенсиониране за работещите при условията на трите категории труд, както и минималната възраст за пенсиониране на хората, работещи в системата на отбраната и МВР.

За масовата трета категория труд през 2024 г. необходимите условия за пенсиониране са 62 години и 2 месеца навършена възраст и 36 години и 6 месеца осигурителен стаж за жените и 64 години и 7 месеца навършена възраст и 39 години и 6 месеца осигурителен стаж за мъжете, пише PARITENI.bg.

Необходимата възраст за пенсиониране при непълен стаж трудов стаж става 67 години, при наличие на 15 години действителен осигурителен стаж.

Работещите в сектор „Отбрана и сигурност” вече ще се пенсионират при 54 години и 2 месеца навършена възраст и 27 години осигурителен стаж и за двата пола.

През 2024 г. минималната възраст за пенсиониране на лицата, работили при условията на първа и втора категория труд, които не отговарят на условията за пенсиониране от професионален пенсионен фонд по чл. 168 от КСО или са променили осигуряването си по чл. 4в от КСО, е съответно 50 години и 8 месеца за жените и 54 години и 2 месеца за мъжете от първа категория и 55 години и 8 месеца за жените и 59 години и 2 месеца за мъжете от втора категория труд. Сборът от навършената възраст и стажа се запазва на 100 за мъжете и 94 за жените и за двете категории труд.

Пенсиите за трудова дейност, отпуснати до 31 декември 2023 г., се осъвременяват от 1 юли 2024 г. с решение на Надзорния съвет на НОИ с процент, определен по правилото на чл. 100 от КСО. При текущите параметри на макроикономическата прогноза заложеният при разработване на проекта на КБДОО процент по чл. 100 от КСО е 11,0 на сто. Процентът е изчислен при допускане за ръст с 12,9 на сто на средния осигурителен доход (от 1 298,45 лв. през 2022 г. до 1 466 лв. през 2023 г.) и средногодишна инфлация по хармонизирания индекс на потребителските цени от 9,1 на сто за 2023 г., пише още в документа.

От 1 юли 2024 г. минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст и свързаните с нея минимални размери на пенсиите за трудова дейност се увеличават със същия процент, определен по швейцарското правило. С толкова нараства и социалната пенсия за старост и свързаните с нея пенсии и добавки.

Запазва се таванът на пенсиите на 3400 лв.

От 1 юли 2024 г. размерът на „вдовишките“ добавки по чл. 84 от КСО се увеличава от 26,5 на 30 на сто от размера на пенсията на починалия съпруг/съпруга.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    9
    Женска партия
    "64 години и 7 месеца навършена възраст и 39 години и 6 месеца осигурителен стаж за мъжете" - Мъжете като по прости да се пенсионират на по висока възраст и със по голям стаж. Оказва се , че мъжете не само са по тъпи но и по наивни. Мъжете в по големия процент не доживяват възраст за пенсия и ако случайно доживеят пенсия не и се радват много. Това ако не е простотия на N-та степен , няма друго . Мъжете са тъпи , та дрънкат. Жените са хитри и аферим на тях.
  • 3
    8
    до всички
    Само да обърна внимание, че това не е новина. Отдавна знам, че лично аз ще се пенсионирам на 65 години. Цялото това писание на практика е да напомни, че от 01 януари идва поредното предварително обявено и предвидено изискване за промяна на условията за пенсиониране. Иначе до този, който писа за Франция - да така е, французите проявихе непримиримост и излязоха по улиците, а ние сме си с робска психика. Но и там държавата излезе по-силна и все пак възрастта за пенсиониране беше вдигната от 62 на 64 години
  • 0
    7
    До фена на Путин
    Ний гледаме от Путин и руснаците бе дрисльо и си мълчим. Ти като фен на Путин би трябвало да ти е ясно. Ба си говнаря прост!
  • 3
    6
    БОЦко
    Тъй, тъй ... А дето сме плащали години ергенски данък, нищо ...
  • 9
    5
    Бунтата
    Тези от пп и дб ще бъдат растреляни скоро време и америка ще бъде само история!!!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари