Вдигат предпазни диги край Русе

0
Вдигат предпазни диги край Русе

Предпазни диги започнаха да изграждат край Русе заради очакваното покачване на нивото на река Дунав, предаде "БГНЕС".

Днес то мина 7 метра и достигна 718 см. Очаква се утре и вдругиден да се повиши с още метър и да стигне 8 метра.

Рибарското селище е отрязано напълно от града и хората, на които им се налага да отидат дотам, се придвижват с лодки. Тъй като водата се покачва към съседните заведения и намиращия се наблизо хотел, собствениците са започнали да сипят пръст, за да направят диги. Очаква се реката да залее площадката на Пристанище Запад и ниските части по крайбрежието край Русе, но опасност за населението няма.

От Гражданска защита поддържат непрекъсната връзка с Агенцията за поддържане и проучване на река Дунав. Надеждите са, че критичното ниво на територията на Русе, което е 881 см, няма да бъде достигнато. Хидровъзлите "Железни врата" 1 и 2 в сръбския участък продължават да изпускат повече вода, тъй като се очаква нова вълна от притоците на Дунава.

Корабоплавателите са предупредени да се движат с повишено внимание. От високата вода има откъснати навигационни знаци, които обозначават плавателния път. От Агенцията за поддържане и проучване на река Дунав са изпратили хидрографския кораб "Вит" да ги търси и прибира.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари