Дунав може да достигне 9 метра при Русе. До дни се очаква висока вълна

0
Дунав може да достигне 9 метра при Русе. До дни се очаква висока вълна
Видео: БГНЕС

Нивото на река Дунав при Русе надхвърли 7 метра. Тази сутрин са отчетени 718 см, което е с 28 см повече от вчера. Прогнозите са за повишаване до края на седмицата. Специалистите очакват покачване с повече от метър от сегашното ниво. Това заяви в интервю изп. директор на Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав Георги Георгиев, съобщава "Дарик". Критичното ниво за Русе е над 880 см, но и тогава заплаха за урбанизираната територия на града няма.

В момента е залят районът под хижа “Приста”. Георги Георгиев обясни, че пътят до намиращите се там рибарски колиби е наводнен. Хората живеещи в рибарското селище ползват лодки за да стигнат до домовете си. Залят е и пътят към намиращите се в района ресторанти и заведения. Хората са предупредени, защото се очаква ново покачване, което ще им създаде повече неприятности, добавя Георгиев.

Правят се диги от пръст и пясък в участъка. По информация от румънските служители, които следят режима на работа на двата хидровъзела „Железни врати 1” и „Железни врати 2” се очаква от утре нахлуване на водна маса, която идва от австрийския участък на реката, преминала е през Унгария и вече навлиза под Белград, където в чашата на езерото на Железни врати 1 се събира с голямата вълна от долината на река Сава. Това водно количество трябва да се пропусне през двата хидровъзела и да навлезе в българо-румънския участък на реката обясни Георгиев.

Снощи от хидровъзлите се е изпускала вода в количество 11 500 кубически метра в секунда. До часове това количество ще се увеличи драстично.

Георгиев не изключва и възможността да се достигнат критичните нива от 2006 година, когато при Русе реката достигна височина 9 метра. Високото ниво вече подприщва и връща обратно всички притоци на Дунав. Така нивото на реките се повишава, което ще доведе до повдигане на нивото и на подпочвените води и заливане на земеделските обработваеми площи. Ръководството на Пристанище Запад, чиято площадка се залива от Дунав при кота 820 см., е предупредено и в момента там вече се предприемат превантивни действия за спасяване на стоките и товарите.

Източник: DarikNews
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари