Възстановяват „Плаващия басейн“ в Русе

1
Легендарният плаващ басейн в Дунав, с който са свързани спомените на поколения русенци, да бъде възстановен
Легендарният плаващ басейн в Дунав, с който са свързани спомените на поколения русенци, да бъде възстановен

Легендарният плаващ басейн в Дунав, с който са свързани спомените на поколения русенци, да бъде възстановен, предлага кметът на Русе Пламен Стоилов на Общинския съвет.

Градоначалникът предлага също възстановяването на емблематичната в близкото минало атракция да бъде заложено в заданието за концесия на общинското пристанище „Пристис”. Договорът с досегашния оператор „Порт Пристис” изтича в края на тази година и намеренията са пристанището да бъде предоставено на концесия. Стоилов е на мнение, че поддържането и експлоатацията на плаващия басейн трябва да се включи като съпътстваща дейност в бъдещата концесия. Предложението му ще се гласува на предстоящата сесия на местния парламент, пише Монитор.

Първият плаващ басейн в Русе е построен през 1934 г. Съоръжението, изработено от дъски, наредени на разстояние една от друга, така че речната вода да преминава свободно през тях, е известно като „Баничките”. Разделено е на два корпуса – за мъже и жени, за да бъде опазен моралът. Редът в „Баничките” е бил железен и за него отговарял Панайот Тодоров, по-известен като Каракапитана. По–късно - през 1965 г., край Конския плаж в Русе е открит плаващият ресторант къпалня „Лебед”. През 60-те и 70-те години на миналия век басейнът се превръща в любимо място за разхлада и развлечение на русенци. През 80-те години атракцията е премахната.

Източник: МОНИТОР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари