Възрастните имат само два часа за пазаруване

0
Още нови мерки срещу COVID-19
Още нови мерки срещу COVID-19 Снимка: ТАСС

Още нови мерки срещу COVID-19

Със заповед на министъра на здравеопазването от четвъртък, 12 ноември, в България бяха въведени допълнителни противоепидемични мерки. Те ще са в сила до 30 ноември на територията на цялата страна.

Новите ограничения идват на фона на рязък ръст на разпространението на COVID-19. Активните случаи в България са почти 60 хиляди, а близо 2 хиляди души вече загубиха живота си. От Свободна Европа са събрали тук всички рестрикции, въведени за ограничаване на коронавируса, който беше обявен за пандемия през пролетта.

Магазини и аптеки

Според заповедта на министъра магазините за хранителни стоки и аптеките трябва да допускат хора на и над 65-годишна възраст само в часовете между 8.00 и 10.00 часа сутринта. Това означава, че през това време хората под 65 годни нямат право да пазаруват. Извън посочените часове магазините и аптеките остават недостъпни за хората над 65 години.

"Затова в заповедта е казано "само", уточниха за Свободна Европа от пресцентъра на здравното ведомство.

Малолетните и непълнолетните не могат да посещават търговските центрове, включително моловете, ако не са придружени от пълнолетно лице.

Училища и университети

Училища от така наречената червена зона в страната преминават към онлайн обучение. Това са областите с повече от 120 заразени на 100 хиляди души население, където в училищата има 15 % отсъстващи ученици през последната седмица. Мярката важи за учениците от 5-и до 12-и клас и ще става с разрешение от министъра на образованието.

Обучението в университетите ще остане дистанционно и след 12 ноември, с изключение на медицинските специалности, когато студентите имат практически занятия, гласи заповедта на министъра на здравеопазването.

Провеждането на групови извънкласни дейности, занимални и други се допуска само за училищата и паралелките, които провеждат присъствено обучение.

Няма да могат да се провеждат присъствени групови занятия в езиковите и образователните центрове. Изключение се допуска за децата до четвърти клас, когато занятията са организирани по начин, който не допуска смесване на различни групи.

Театри и кината

Театрите и кината продължават да работят, но при заетост на местата до 3 % от общия им капацитет на закрито при спазване на физическа дистанция от 1,5 м. На такива места остава задължителното носене на защитни маски.

Маските остават задължителни и при провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари и конкурси. На такива събития се допуска участие на не повече от 30 души, при спазване на дистанция от 1,5 метра.

Дискотеки, барове, ресторанти

Дискотеките и нощните барове остават затворени. Всички заведения за хранене и развлечения (ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения, кафе-сладкарници и барове, с изключение на нощните) могат да работят само в часовете между 06.00 и 23.30 ч.

През останалите часове на денонощието се допускат само доставки по домовете. Българска агенция по безопасност на храните ще прави проверки в заведенията за хранене и развлечения, контролирани от агенцията.

Свиждания и планови операции

От четвъртък се преустановяват плановият прием и плановите операции с изключение на дейностите, свързани с трансплантациите, диагностиката и лечението на онкологични и онкохематологични заболявания, асистираната репродукция и ражданията, както и психиатричната помощ.

Забраняват се и свиждания в лечебните заведения, с изключение на свижданията на пациенти в терминален стадий, става ясно от заповедта на министъра.

В домовете за деца и възрастни се допускат посещения, но по изключение и по преценка на директора на институцията и при спазване на въведените противоепидемични мерки.

За разлика от редица европейски държави, здравните власти в България не предвиждат засега затягане на противоепидемичните мерки до нивото от пролетта.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари