Възпитателка в дом бие и тормози децата

0
Според анонимен сигнал върху четири деца е упражнен физически и психически тормоз
Според анонимен сигнал върху четири деца е упражнен физически и психически тормоз Снимка: ДАЗД

Проверката на Агенцията за закрила на детето е установила редица нарушения в извършена в Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи в Шумен. 

До инспекцията се е стигнало след подаден сигнал за насилие на Националната телефонна линия за деца 116 111 от гражданин, пожелал анонимност, който съобщил, че през нощта на 22 май т.г. върху четири деца, настанени в Центъра е упражнен физически и психически тормоз от възпитателка и от представители на охранителна фирма. 

В сигнала се посочвало, че възпитателката посетила болничното заведение, където били настанени две момчета, употребили психоактивни вещества и упражнила физическо насилие над едно от момчетата, съобщава bgonair.bg.

След това, около 4:00 часа, придружавана от представители на охранителната фирма, възпитателката събудила всички деца от дома и проявила грубо отношение към част от тях, упражнила физическо насилие над две момичета, а охранителите - над едно момче. 

Дете от Центъра потвърдило думите на обаждащия се и споделило, че и друг път се е случвало възпитателката да "обижда, повишава тон и посяга" на децата.

От Агенцията за закрила на детето са установили, че плановете за грижи в Центъра са почти идентични за всичките му обитатели и няма набелязани дейности по идентифицирано проблемно поведение на дете; не се уведомяват незабавно и писмено органите по закрила и родителите, за всички случаи на деца в риск; на децата, преживели насилие не е оказан психологическа подкрепа за преживяване на травмата и не се оказва достатъчно социална и психологическа помощ на децата, които употребяват наркотични вещества и имат сексуални контакти с възрастни мъже. 

При проверката е установено още, че от страна на ръководството на Центъра не са предприети необходимите мерки и действия за гарантиране интересите на настанените там деца, а двама служители, които са имали информация за извършено физическо насилие над дете, не са сигнализирали органите за закрила на детето.

За подобряване на организацията на работа, с цел гарантиране правата на децата, на управителя на ЦНСТДМ е дадено задължително предписание, придружено с методическо указание и препоръки.

Източник: BULGARIA ON AIR
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари