Възпитатели викат частни охранители да бият деца

0
Случаят изплувал след сигнал на гражданин
Случаят изплувал след сигнал на гражданин

Служители на частна охранителна фирма са били викани от възпитателка в детски център за настаняване от семеен тип номер 3 в Шумен да „респектират” младеж наркоман.

Самата възпитателка също е проявила грубо отношение и физическо насилие над най-малко две момичета, а данните за това се съдържат в информация за приключила проверка на Държавната агенция за закрила на детето, съобщава „Телеграф”.

От пресцентъра на Община Шумен, която се води доставчик на социалната услуга, казаха, че ще коментират случая едва след като приключи започналата прокурорска проверка за насилие в центъра за настаняване от семеен тип номер 1. Там пък се появи клип, в който възпитателка ругае и заплашва с убийство младеж с психични отклонения. Ръководител на трите „Къщички”, както наричат центровете в Шумен до май т.г. е била Марина Андонова. В момента Андонова оглавява ЦНСТДМ – 1, а записът, който разкрива насилие в центъра, тя окачестви като монтаж.

Сигналът за психически и физическо малтретиране в Център – 3 постъпил на Националната телефонна линия за деца 116 111 на 23 май 2016. Гражданин, пожелал анонимност споделил, че през нощта на 22 май 2016 г. върху четири деца, настанени в ЦНСТДМ – Шумен, е упражнен физически и психически тормоз от страна на възпитателката и представители на охранителна фирма. 

На 27 май координаторът на линията е предал сигнал в ДАЗД с входящ номер 98-00-176. В сигнала се казвало, че конкретният случай започнал след като двама от възпитаниците на дома се надрусали и били откарани в болница. Възпитателката от центъра ги посетила в здравното заведение и там на място ги набила (в информацията на ДАЗД – „упражнила физическо насилие”). В 4 часа сутринта същата жена, придружена от охранителна фирма, събудила всички деца в центъра и проявила „грубо отношение към част от тях, както и е упражнила физическо насилие над две момичета”. 

Повиканите за респект гардове пък „ступали” едно от момчетата. В разговора с оператор на националната линия се включил и самото момче –Хасан. Той потвърдил, че и друг път се е случвало възпитателката да обижда, да повишава тон и да посяга на деца. Пожелала анонимност служителка пък обясни, че викането на частни гардове на помощ на персонала било практика в социалното заведение.

Източник: Телеграф
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари