Възможно ли е парите ни за втора пенсия да "изгорят"?

1
КФН: Доходността на фондовете за допълнително пенсионно осигуряване е отрицателна
КФН: Доходността на фондовете за допълнително пенсионно осигуряване е отрицателна Видео: NOVA

КФН: Доходността на фондовете за допълнително пенсионно осигуряване е отрицателна

Доходността на фондовете за допълнително пенсионно осигуряване за двегодишен период е средно -2,13%. Те инвестират тези средства, затова е нормално да има положителна и отрицателна доходност. Външни макроикономически фактори неминуемо влияят на капиталовите пазари. Това каза за "Твоят ден" по NOVA гл.ас. д-р Йосиф Йосифов, актюер в КФН.

"Ако средствата по индивидуалната партида на лице, което инвестира в универсален пенсионен фонд, са под размера на брутните вноски, то има право да активира гаранцията на брутните вноски - във всеки случай ще получи поне това, което е внесъл бруто. Апелирам към отговорност към личните финанси и информираност за средствата по индивидуална партида, за да има информиран личен избор", заяви той.

По думите му не може да се каже кое ще бъде по-оптимално решение за пенсионен доход, защото зависи от индивидуални доходи. "Решенията за пенсиониране са лични. Те зависят от фактори като осигурителен принос, период на осигуряване, на какъв осигурителен доход е внасяло вноски", обясни Йосифов. И допълни, че на сайта "Твоите финанси" има разяснителна информация.

В своя позиция БДДПО казва, че фондовете са регистрирани временен спад. Според тях това е факт и за международни пенсионни компании. Те споделят, че въпреки кризите фондовете наваксват бързо, а твърденията, че средствата за втора пенсия са загубени определят като подвеждащи и не отговарят на истината.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    7
    Тарикат до 6
    Току що го погледнах. А той един си седи, изобщо не му дреме. Сещаш ли се за кое говоря?
  • 1
    6
    до Тарикат
    току що призна за престъпление от наказателния кодекс, не знам дали си наясно. Отделно от това, заради такива тарикати (да се чете боклуци), хората които наистина са за ТЕЛК биват поставени под постоянен тормоз от институциите!
  • -1
    5
    Тарикат
    Някой ще ми наскачат, но ей затова от 15 години съм с "телк". Просто ми бе ясно накъде отиват нещата. Не, че нямам някакви здравословни проблеми, но 90% е артистични умения. Една стотинка подкуп не съм дал. Просто проумях, че ако ще да работиш като вол на нива, все ще бъдеш прецакан. Пенсийка - колкото толкова, поработвам си спокойно и без стрес, че "ама ще те уволня". Животеца е един. Не е генерална репетиция.
  • 2
    4
    Бу
    Вече са изгорели, останалото е мижи да те лажем. Кръвопийци.
  • 7
    3
    Смях
    Те инвестират тези средства, затова е нормално да има положителна и отрицателна доходност------Глупости на огромни търкалета - инвестират основни в свързани фирми и точно по този начин най-лесно се източват фондовете. Поверили сте в ръцете на частници огромни средства и чакайте след 10 години пенсия, най-добре бягайте в НОИ, че поне един ден да не ви намалят с минимум 20 % и държавните пенсии
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари