Възможно ли е човек да е алергичен към вода?

0

Възможно ли е човек да е алергичен към вода, макар тялото му да е изградено от нея?

Оказва се, че да! На планетата има общо 35 души, които страдат от водна уртикария. Неприятната алергия прави болезнен допира на кожата с вода – появяват се  обриви и подуване на цялото тяло.

Една от засегнатите 35 болни е Александра Алън. 17-годишната американка разказва пред Desert News за сблъсъка й със странното състояние. Открива, че боледува от водна алергия още в детските си години, когато по време на почивка влиза в джакузи. Това я праща в болница, заради появилите се кървящи и болезнени рани. Диагностицирането на проблема отнело много време, защото на никой лекар не би му хрумнало, че водата може да е опасна за човека. Когато е на 15, Александра сама обяснява  на дерматолога си какво предизвиква състоянието й, след като намира допълнителна информация в Интернет.

Животът с водна алергия със сигурност е тежък. Елементарни неща, като например къпането, изискват специално внимание. Тийнейджърката трябва да си взима бързи и студени душове, защото дългият престой в банята й причинява изгаряния.

„Не си струва  рискът да се излагам под вода, защото едновременно ме натоварва емоционално и ме наранява физически“, споделя тя.

„Усещането е ужасно, сякаш някой използва шкурка върху тялото ти и едновременно те сърби и боли... Но не смея да се почеша, защото раните ще започнат да кървят“ – допълва.

Симптомите се влошават с годините – „Чувствам се сякаш съм се потопила във вана с киселина, но не за достатъчно дълго, че да се откъсне слой от кожата ми“.

Някои учени смятат, че хората не са алергични към самата вода, а към някои добавени съставки в нея, като например хлор. Въпреки това няма открито лекарство, просто трябва болните да избягват максимално конктакта с вода. Това означава без морски почивки, без разходки под дъжда, без дълги вани след дълъг ден...

Все пак, Александра е позитивна – смята, че е късметлийка, задето не страда от някакво по-сериозно заболяване... 

Източник: Lentata.com
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари