Въздействието на екстремно горещото време върху работата на хората в САЩ

0
Става твърде топло да се работи на открито
Става твърде топло да се работи на открито Снимка: CITY OF LOS ANGELES BUREAU OF STREET SERVICES

До средата на века повишаването на температурата ще излага работниците на открито на все по-чести и опасни топлинни условия.

Това важи както зо САЩ, така и за почти целия свят, пише Guardian, цитиран от Money.bg. През следващите няколко десетилетия обаче именно американците, които работят на открито със сигурност ще открият, че е просто твърде горещо да си вършат работата, без да рискуват здравето или дори живота си.

До 2050-а година близо 60 на сто от работещите навън, като строителни работници и земеделци, ще преживеят поне една седмица в работа, в която екстремните горещини са твърде опасни. Това е в сценарий, при който се предприемат малко или никакви действия за намаляване на вредните емисии. Към днешна дата вече около 10% от работниците в САЩ губят платени работни дни поради екстремни температури.

"Ако не намалим вредните емисии милиони работници ще бъдат все по-излагани на опасни нива на топлина", твърди Кристина Дал, която е съавтор на нов доклад, публикуван от Съюза на американските учени.

Забележително е, че към лятото на 2021-а година почти всеки пети работник на открито в Америка е изживял поне един месец от екстремно горещи дни.

Около една пета от американските работници или 32 милиона души в момента имат работа, в която по-голямата част от деня им преминава навън.

Работниците на открито в САЩ са застрашени 35 пъти повичи от смърт озаради излагане на екстремна топлина, отколкотовсички останали хора по света, сочат федералните данни. По този повод Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) вече препоръчват на работодателите да намалят работните графици, когато топлинният индекс, който отчита горещината и влажността достигне 38-42C.

Понастоящем няма федерални стандарти за топлинна безопасност, които да защитават работниците на открито по време на екстремни горещини и само два щата - Калифорния и Вашингтон, имат въведени стандарти за безопасността на работещите на открито.

Оставането вкъщи в горещите дни в крайна сметка би струвало на средния работник на открито около 1700 долара на година или 55 милиарда долара общо за всички работещи навън. Най -тежките последици ще бъдат върху строителните и миньорите, които рискуват да загубят 14,4 милирада долара годишна печалба. Следват представителите на професиите, свързани с инсталиране, поддръжка и ремонт, които ще загубят около 10,8 милиарда долара.

Южните щати, разбира се, ще се сблъскат с най-голям брой дни, когато работата навън е почти невъзможна. В Луизиана например работниците вече губят около 1000 долара от заплатите си именно заради дни, в които е твърде горещо за работа. Тази цифра може да се увеличи до близо 5000 долара през следващите години.

Много компании търсят решение натези проблеми като изместват работата на служителите си нощем и много рано сутрин. Но и това не е идалното решение. Според лекарите преместването на работата в нощните часове е свързано с по-високи нива на психични и физически здравословни проблеми.

По -рано тази година демократите в Конгреса на САЩ внесоха законопроект, който задължава Администрацията по безопасност и здраве по време на работа да изисква работодателите да осигурят подходяща вода, сянка и почивки за работниците на открито, които са редовно изложени на топлина. И това е чудесно, но по-важно е правителствата да се съсредоточат върху основната причина. А именно намаляване на вредните емисии.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари