Въвеждат етичен кодекс за използване на интернет от учениците

0
Правилата ще бъдат валидни за всички училища
Правилата ще бъдат валидни за всички училища

От 1 август тази година ще бъде въведен етичен кодекс за използване на интернет и социалните мрежи от ученици.

Правилата ще бъдат валидни за всички училища, съобщава БНТ.

В наказанията се предвижда и изключване от училище, а санкционирани ще бъдат онези ученици, които пускат във виртуалната мрежа снимки и клипове компрометиращи техни учители или съученици.

"Кодексът не регламентира наказанията, а какво трябва и какво не трябва да правят учениците", заяви Асен Александров, директор на 51 СОУ и съветник в МОН.

По отношение на санкциите, според него, те са описани в правилниците на училищата и на Министерството на образованието. 

"Ние непрекъснато работим срещу интернет тормоза. Поведението в интернет е част от нашата образователна програма. Това учат учениците в часовете по информационни технологии от 2-ри до 12 клас. Напоследък се занимаваме и с родителите - обясняваме им, не само в началото на годината, когато подписват декларация, но и на редица родителски срещи колко е важно, че когато детето седи кротко в другата стая, всъщност може да се случват много неприятни неща за тяхното дете. Считаме, че там е борбата", заяви Александров.

"Днешното родителство стана по-сложно - вече не може да си просто родител, трябва да си и дигитален родител", заяви Георги Апостолов от Националния център за безопасен интернет.

"Родителите масово се страхуват, че не могат да говорят с децата си на тази тема, защото те разбират по-добре. Това не е вярно, защото интернет отдавна вече не е технология, а е социална среда и там би трябвало да важат същите правила, както в реалния живот. Това трябва да се втълпява на детето от най-ранна възраст", каза още той.

Според него фокусът на учебната програма по компютърна грамотност от 1-ви до 4-ти клас не трябва да е върху технологиите, а върху медийната грамотност и социалните умения, които очевидно днешното семейство не успява в достатъчна степен да развие.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари