Въведение Богородично е празник, който ни определя и като българи

0
На 21 ноември църквата чества празника Въведение Богородично - Деня на християнското семейство и младеж
На 21 ноември църквата чества празника Въведение Богородично - Деня на християнското семейство и младеж Снимка: БГНЕС

"Въведение Богородично е един от най-големите Богородични празници, но и празник, който ни определя като българи. Защото за българите, още от времето на нашите прадеди, основната движеща сила в живота е била семейството и върху семейството се е крепяло всичко"

Това сподели пред репортер на БТА отец Валентин Лазаров по повод 21 ноември, отбелязван и като Ден на християнското семейство и православната младеж.

"И днес семейството е мястото, в което ние възпитаваме нашите деца в морал, обич към ближния, обич към Бога и вяра в Бога. "Аз съм оптимист - има ги и тези добродетели, вярвам, че и ще ги има и в бъдеще", казва отецът.

По думите му, българите пазим и предаваме християнските добродетели, защото ясно осъзнаваме, че на тях се крепи българският род. Той не крие притесненията си и от това, че българите обичаме да подражаваме на чуждите примери. Те са за нас са модерните - примерите на Западния свят, където хората живеят на семейни начала и ние го възприехме за нещо нормално в последните години , отбелязва свещеникът.

"Няма лошо, че двама души се обичат и искат да живеят заедно. Но Църквата е установила законното съжителство и раждането на чеда от него, както е казано в Писанието. И една част от нас вземат този пример като пътеводна светлина в живота си. А по-правилното е да запазим вярата в семейството и възпитанието на децата по примера на нашите предци към духовен растеж, без да допускаме новото да измества благочестието."

Свещеникът не подмивана и темата на Истанбулската конвенция и не крие опасенията си. Той категорично застава срещу еднополовите бракове и отглеждането на деца в тях. "За мен това ще бъдат повредени деца. "Защото в началото Бог сътвори мъжа и жената..., това е благословила и Църквата".

Отец Лазаров споделя наблюденията си, че във време на пандемия хората все повече търсят упование в Бог, чрез храма и чрез свещениците."Молитвите, които съм прочел от март насам и поръчаните литургии за здраве, в които се поменуват близки и сродници, са много повече, в сравнение с минали години. В трудни времена, човек се обръща към Бога, към семейството и към корените", допълва той.

"Фактът, че се налага да живеем по изолирано, за да запазим здравето си, даде шанс за още по-широко навлизане на технологиите в ежедневието ни. Това измества физическия контакт и ни лишава от изживяването на чисто човешки емоции - да чуеш гласа, да усетиш тембъра. Категоричен съм, новите технологии трябва да се използват разумно, да са в полза на човека, но не и да заместват човека.

Общуването е човешка потребност и трябва да го има и между членовете на семейството и фамилиите, и между отделните хора. За да не допуснем от липсата на контакти да страдат душите ни. "Защото, когато боледува душата, боледува и тялото. И не бива да се лишаваме от естествените си потребности", категоричен е отец Лазаров.

В празничния ден той призовава миряните: "Да вярваме в Бога. Да запалим свещичка, за да почетем празника Въведение Богородично и както Света Богородица е била обречена на Бога, така и ние да обречем своите души. Защото чрез Бог ще ги спасим - те са ни дадени чисти и нашето основно задължение е, чисти да му ги върнем!"

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Нямам нищо против ходенето на работа, но тези цели осем часа чакане да си ходя са пълен абсурд!

Харесай Дунавмост във Фейсбук