Във Великобритания вече няма шофьори на автобуси, болногледачи, работници

6
На този фон британците вероятно ще трябва да се откажат от някои коледни традиции
На този фон британците вероятно ще трябва да се откажат от някои коледни традиции

Във Великобритания не достигат не само шофьори на камиони. Липсват вече и шофьори на автобуси, болногледачи, работници в кланиците

 На този фон британците вероятно ще трябва да се откажат от някои коледни традиции, пише Дойче Веле.

Във Великобритания заплатите на шофьорите на камиони растат. А така тази професия става все по-привлекателна. Заради по-високите възнаграждения много доскорошни шофьори на автобуси започват да карат камиони, но от това възниква проблем в градския транспорт. Синдикалистът Боби Мортън казва в интервю за "Sky News", че новата тенденция е породена именно от острия недостиг на шофьори на камиони, което вдигна заплащането им.

Някои автобусни линии вече са спрени

Той обяснява, че при шофьорите на автобуси смените са също толкова дълги, колкото при колегите им по камионите, както и че те също се сблъскват с липса на достатъчно тоалетни и санитарни възли по време на работа. "Затова мнозина днес си казват, че в тези незадоволителни условия е по-добре да карат камион за 20 паунда на час, отколкото автобус за 10 паунда. Така шофьорите на автобуси масово преминават в другия бранш", обобщава синдикалистът.

Според британската Конфедерация на автобусните превозвачи, в момента липсват 4000 шофьори на автобус. По тази причина някои линии вече не могат да бъдат обслужвани. Междувременно министерството на транспорта съобщи, че ускорява процедурата по придобиване на правоспособност за автобусни шофьори. Но дали това ще реши проблема?

Възможно е шофьорите и занапред да продължат да бягат от автобусните фирми, защото в страната не достигат 100 000 шофьори на камиони, според преценки на експерти. "Всичко, което купуваме във Великобритания, се доставя с камион", подчертава Род Макинзи от Асоциацията по автомобилен транспорт RHA. Добре известно е, че напоследък на Острова непрекъснато възникваха дефицити на определени стоки - например на пресни плодове и зеленчуци.

По време на пандемията много шофьори от държави членки на ЕС се прибраха в родните си страни. А след Брекзита те вече не могат просто така да се върнат във Великобритания и да продължат да работят като шофьори.

Какво може да няма на Коледа?

Но и в други браншове днес много по-често се говори за дефицити. Така например британски фермери предупредиха през изминалите седмици, че 120 000 здрави свине трябва да бъдат избити и кремирани. Причините: липса на работна ръка в кланиците и проблеми с логистиката поради недостига на шофьори. Междувременно най-големият производител на птиче месо обяви, че по Коледа може да възникне дефицит от пуйки. А това е невъобразимо, имайки предвид колко много държат британците на коледната си пуйка.

На Коледа може да възникне и друг дефицит - на коледни елхи. "Тази година за британците ще бъде по-трудно да се сдобият с истинско коледно дърво", казва Марк Рофе, собственик на онлайн-магазин за коледни елхи. Причината за това е недостигът на работна ръка, но и по-високите цени на торовете и на дървесината, нужна за производство на палети. Същевременно интересът към британските коледни елхи расте, тъй като след Брекзита вносът на този продукт от ЕС е поскъпнал значително.

Липсват болногледачи и телохранители

След Брекзита в страната вече не достигат и болногледачите. Кейти Итерингтън, която поддържа базата данни за болногледачи и лични асистенти PA Pool разказва, че британските кадри просто не могат да компенсират липсата на работници от континентална Европа.

Нощните заведения също се оплакват - там пък липсват бодигардове. По време на пандемията баровете и дискотеките месеци наред останаха затворени и много телохранители напуснаха бранша и си намериха други професии с по-поносимо работно време, казва в интервю шефът на браншовата организация на нощните заведения Майкъл Кил. Според вътрешни браншови информации, до миналия месец 20% от клубовете и баровете са били принудени да затворят врати или да съкратят работното си време - поради липса на персонал.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Младеж, девойка и мъж в купето на влак. Девойката е с много къса пола и дълбоко деколте, което те кара да... Девойката се опитва да привлече вниманието на младежа, питайки го какво чете. Той не обръща внимание дори на поканата ѝ да отидат до вагон-ресторанта. Накрая тя излязла сама от купето. Веднага щом затворила вратата мъжа казва на младежа:
- Ти в ред ли си? И ти се натиска! Аз така се възбудих, че бих изчукал и куче!
Младежа:
- Бау, бау...

Харесай Дунавмост във Фейсбук