Ваучери за храна ще се получат накуп едва през месец март

1
Заради липсата на бюджет за тази година раздаването на ваучери за храна е блокирано в началото на годината
Заради липсата на бюджет за тази година раздаването на ваучери за храна е блокирано в началото на годината

От 1 април се премахва данък "лихва", от догодина ще е облекчаването на данък "уикенд"

Ваучерите за храна за януари и февруари ще се изплащат накуп с тези за март, а за работодателите ще се признават като необлагаем разход до тогава. Това гласуваха депутатите в бюджетна комисия на първо четене като преходна норма в Закона за корпоративното подоходно облагане, докато бъде обнародван законът за удължаване действието на бюджета за 2021 г. Поправката е внесена от народни представители от управляващата коалиция, начело с шефа на бюджетна комисия Любомир Каримански, пише СЕГА.

Заради липсата на бюджет за тази година раздаването на ваучери за храна е блокирано в началото на годината. От 1 април с новия бюджет управляващите обещаха да завишат месечната сума, която може да бъде получена под формата на ваучер със заплатата, до 200 лв. и с тях да може да се плащат и сметки за ток, вода, газ и парно. До тогава размерът на месечната сума остава 80 лв., с които може да бъдат пазарувани само храни. По вероятно е обаче работещите да получат ваучерите си чак през април.

От 1 април данъкът върху лихвите от депозити се премахва, предвиждат други промени в данъчните закони. "Няма смисъл от този данък, банките вече не приемат депозити, вдигат таксите по всички сметки и слагат наказателна такса за големите спестявания", посочи Каримански. За последната година приходите от данък "лихва" били 5 млн. лв., докато разходите за администрирането му били за 5.5 млн. лв.

Обещаното облекчаване на режима на прилагане на данък "уикенд" се отлага за 2023 г. Както стана ясно не е възможно той да бъде премахнат, защото България ще наруши изисквания на евродирективата за ДДС. Предложените текстове от депутатите предвиждат разходите за ползване на служебни автомобили, имоти и други фирмени активи, вече да не се признават за данъчни цели и да се облагат с 10% данък печалба. Предстои обаче финансовото министерство да даде становище дали този начин на облагане е удачен.

От 1 април се премахва таксата за детските ясли и градини, която плащат родителите, предвижда промяна в закона за местните данъци и такси. Отменя се и таксата за храната на децата в задължителното предучилищно образование. От сдружението на общините поискаха държавата да поеме и техните разходи по изхранването на децата в детките ясли и градини.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари