Васил Терзиев: Съгласували сме протеста с МВР в законовия срок

4
Лично проведох разговор с директора на СДВР и бях в постоянен контакт с него, пише кметът на София
Лично проведох разговор с директора на СДВР и бях в постоянен контакт с него, пише кметът на София Снимка: БТА / архив

Лично проведох разговор с директора на СДВР и бях в постоянен контакт с него, пише кметът на София

"Твърденията, че Столичната община не е съгласувала протеста с МВР и СДВР в законовия срок, не отговарят на истината."

Това коментира кметът на София Васил Терзиев в пост във Фейсбук.

Терзиев лично е разговарял с директора на СДВР и е бил в постоянен контакт с него.

От изслушването на вътрешния министър Калин Стоянов в Комисията по обществен ред и вътрешна сигурност на Народното събрание и коментарите на председателката на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова, и народния представител и експерт по фирмена сигурност Маноил Манев - членове на Комисията, разбрах, че те прехвърлят вината за размириците и последвалата непропорционална полицейска реакция миналия четвъртък в София върху Столичната община и към мен персонално. Това показва дълбоко непознаване и пренебрегване на основни принципи, залегнали в Конституцията и законите на България или стандартен опит за манипулиране на обществото“, подчерта новоизбраният кмет на София.

Той припомня, че правото на мирно събрание на гражданите е конституционно уредено. Принципът е, че ограничаването му може да почива единствено и само на „несъмнени данни“ и по законоустановена процедура. За щастие на всички нас! Има закони и те трябва да се спазват – от всички.

А „несъмнени данни“ като кмет мога да получа единствено от държавен орган, разполагащ с правомощия да събра такива данни. Органът, който много добре познава криминогенните фактори и е оправомощен да управлява рисковите за обществения ред ситуации е МВР. Така поне казва Законът за МВР, който вменява на „органите на реда“ да извършват оперативно – издирвателна, информационна и превантивна дейност, за да могат да оценяват и предотвратяват риска от определени ситуации за обществения ред. И като го оценят, да информират обществеността и институциите, че са налице „несъмнени данни“ - основание да се ограничи конституционно закрепеното право на гражданите на събирания. Кметът, на база получените от МВР данни, може да издаде мотивирана писмена заповед, с която да ограничи това право на гражданите, а самата заповед подлежи на съдебно обжалване. Разбира се, ако данни няма, подобна заповед би била недействителна и ограничаваща конституционни права“, заяви Терзиев.

И рискът за обществения ред при спортни мероприятията също се оценява от МВР, съгласно Закона за опазване на обществения ред. А степента на риск се определя от организатора на мероприятието и спортната федерация, администрираща съответния вид състезание, съвместно с органите на Министерството на вътрешните работи.

А кметът? Кметът може да определи как да бъде изтърпяно наказанието обществено-полезен труд на потенциалните нарушители във връзка с подобни мероприятия, отново според закона“, добави столичният кмет.

Той отбеляза, че живеем в правова държава и правата на гражданите могат да бъдат ограничавани само в законоустановени случаи и въз основа на изискуеми по закон данни. „Добре е всички държавни органи да държат сметка за това при изпълнение на служебните си правомощия. Включително МВР. Отговорното поведение и познаването на законите от всички заемащи публична длъжност не е пожелателно, а задължително. Всичко останало руши всяка минута доверието на хората в институциите“, подчерта Васил Терзиев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    2
    Ти
    Има закон за събранията, митингите и манифестациите. Те са на уведомителен, не на разрешителен режим. Общината може да откаже провеждането му само при три хипотези - в случай че застрашават конституционния ред и териориалната цялост, че нарушават епидемиологични мерки и така застрашават здравеопазването или при обосновано опасение че ще нарушат обществения ред. И в трите случая се изисква съответното мнение от компетентните органи, в случая МВР, ДАНС или МЗ. Да си чул МВР да уведомява общината че се очаква на протеста да се наруши обществения ред? Точно обратното, министърчето и директорчето на СДВР се тъпанчиха включително пред медиите че организацията била топ, не очаквали провокации, погрижили се за всичко и прочее. Кво очаквате да направи кмета при това положение, той няма законово основание да забрани нищо.
  • -3
    1
    Az
    В чужбина разбраха, че се готви сбиване на футболни агитки, кмета на София не е разбрал и им разреши да се съберат на едно място... После полицията виновна...
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари