Васил Божков е в Дубай

0
Бизнесменът е бил освободен от ареста вчера следобед
Бизнесменът е бил освободен от ареста вчера следобед Видео: БНТ

Васил Божков е освободен от центъра за задържане в Абу Даби, съобщи БНТ.

Според източници на телевизията бизнесменът в момента се намира в Дубай, но му е забранено да напуска страната. От външното ни министерство коментираха, че страната ни не е уведомявана за освобождаването на Божков, а посланикът ни в Емирствата Богдан Коларов е отправил спешно запитване към властите дали изнесената информация е вярна. По темата говорителят на главния прокурор съобщи, че документите за екстрадиция на Божков вече са готови и утре ще бъдат предоставени на правосъдното министерство.

Васил Божков е бил освободен от ареста вчера следобед. Това е станало, след като в изисквания, според закона в Емирствата, срок от 20 дни, властите са се произнесли по молбата му за освобождаване. В тази процедура се разглеждат само обвиненията, за които е издадена Червената бюлетина на Интерпол, а те са ръководство на организирана престъпна група за данъчни престъпления, изнудване, принуда и корупция. Според наши източници, паспортът на Васил Божков е отнет и той няма право да напуска Емирствата, докато няма окончателно решение дали ще бъде екстрадиран, или не.

Васил Божков беше задържан в Абу Даби на 31 януари привечер, а Обединените арабски емирства потвърдиха официално за това на 2 февруари. На страната ни е даден срок до един месец да изпрати документи за екстрадиция. Според източници на "По света и у нас" на бизнесмена веднага е предоставена адвокатска защита и той е подал молба да бъде освободен до взимането на крайно решение дали ще бъде предаден на българските власти.

Сийка Милева, говорител на главния прокурор: Дори за прокуратурата е изненада, че той е бил в арестно помещение повече от две седмици. Практиката в такива държави е да се отнема само паспортът.

Практиката в Емирствата е да бъдат задържани само тези чужди граждани, които са обявени за издирване чрез Интерпол по обвинения за убийства и тероризъм. От българското външно министерство коментираха за "По света и у нас", че България не е уведомявана за освобождаването на Васил Божков от Центъра за задържане в Абу Даби.

Сийка Милева: Дали обвиняемият Божков е освободен от ареста няма нищо общо с молбата за екстрадиция. В понеделник преведените материали постъпват в министерство на правосъдието и ще бъдат изпратени незабавно в Обединените арабски емирства.

Според Федерален закон №39 исканията за екстрадиция, изпратени от държави, с които няма двустранна спогодба, се движат само по дипломатически път. По тази причина правосъдното министерство трябва да ги изпрати в Обединените арабски емирства чрез Министерството на външните работи. През седмицата, източници на "По света и у нас" съобщиха, че според оперативна информация Васил Божков е търсил съдействието на Русия за освобождаването си от ареста в Абу Даби. По същото време на посещение в Емирствата е бил шефът на руското разузнаване Сергей Наришкин.

През тази седмица на Васил Божков бяха повдигнати задочно нови обвинения, след първите девет. Новите са за търговия с влияние и задържане и отчуждаване на културни ценности. Така и документите, които трябва да съдържат както обвиненията, така и да се сочат доказателства за тях и законовите текстове, по които са повдигнати, се увеличиха до над 200 страници, които трябва да се преведат на арабски език. Както стана ясно вече, това е направено и утре документите за екстрадиция ще бъдат изпратени.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари