Прокуратурата е прекратила едно от делата срещу Васил Божков

1
Става дума за разследването за опит за държавен преврат
Става дума за разследването за опит за държавен преврат Снимка: Фейсбук

Става дума за разследването за опит за държавен преврат

Прокуратурата е прекратила едно от делата, водени срещу бизнесмена Васил Божков, съобщава Сега. Става дума за разследването за опит за държавен преврат - престъпление срещу републиката. Това каза за "Сега" Георги Гатев, един от адвокатите на завърналия се вчера след 3 години в Дубай Божков. Постановлението за прекратяването на четиримата наблюдаващи прокурори е от 1 юни 2023 г., т.е. отпреди близо 3 месеца.

Досега прокуратурата не е съобщавала за решението си да прекрати делото, стартирало шумно през юли 2021 г. Вчера, когато Божков се завърна в София и се предаде на властите, държавното обвинение разясни, че ще му бъдат предявени обвиненията по три дела, без да уточнява за какво са. Срещу Божков обаче имаше общо 4 наказателни производства - т.нар. хазартно дело, за неплащането на такси, делото за подбудителство на 4 убийства, трето дело, свързано с антиките му и това за престъплението срещу републиката.

Делото по глава Първа от Наказателния кодекс е образувано през 2020 г. от спецпрокуратурата, а Божков е обвинен по него на 19 юли 2021 г. Тогава прокуратурата съобщи, че "събраните доказателства към момента сочат, че ръководителят на групата - В.Б., е осигурявал и финансирането на престъпното деяние. За реализиране на престъпния си план, участниците в групата са имали за задача чрез хулигански действия и създаване на предпоставки за ескалация на напрежението по време на мирно протичащите граждански протести на територията на площад "Атанас Буров", София, да създадат потенциална опасност за живота и здравето на протестиращите".

Точно по това разследване са направени записи на Божков, които прокуратурата разпространи броени дни след избухналото обществено недоволство през лятото на 2020 г. срещу бившето правителство на Бойко Борисов и главния прокурор тогава Иван Гешев. На практика така прокуратурата опита да дискредитира протеста. Според разследващите бизнесменът е коментирал организирането на демонстрациите с журналиста Огнян Стефанов, както и с бившия депутат от БСП Александър Паунов. "Политици и олигарси да плащат на провокатори, за да употребят гражданската енергия, не е ново. Новото е, че този, който следваше да е обединител на нацията – Радев, подкрепи бегълците от правосъдието. Ние продължаваме в името на бъдещето на Родината!", написа Иван Гешев в Туитър тогава.

Мотиви

Според четиримата наблюдаващи прокурори по делото не са събрани доказателства за извършено престъпление - опит за преврат, организирана престъпна група, или друго. Те подробно разясняват що е то опит за държавен преврат, бунт, въстание. И след това сочат, че нито едно от тях не е доказано по безспорен и категоричен начин. "Действително от доказателства по делото се установяват съществували към изследвания период големи групи от хора, които са били обединени от политически цели, а именно оставка на правителството и провеждане на нови избори съгласно действащия конституционен ред", пишат прокурорите и допълват, че въпросните групи не са целели насилствена смяна на властта.

За престъпната група прокурори, казано накратко, пишат, че това, че дадени лица се познават и контактуват, не ги прави престъпна група. По делото няма и свидетелски показания за такава група.

ПРОЦЕДУРИ

След като Божков вчера кацна в България и беше задържан, са му предявени обвинения по 2 от останалите му дела. Предявяването на обвиненията по третото дело ще се случи тепърва, защото процедурата по първите две е приключила малко преди 22 ч. в петък. Той може да остане в ареста без съдебна санкция не повече от 72 часа.

Днес прокуратурата ще внесе в Софийския градски съд искането си за постоянното задържане на Божков. Така че края на деня съдът ще се произнесе по него. Последната дума ще има Софийският апелативен съд.

СВИДЕТЕЛ СРЕЩУ БОРИСОВ

Гатев каза и че на клиента му е била връчена призовка да се яви като свидетел по делото за изнудването му, предава Сега. Кога и как ще се случи това обаче зависи от мярката за неотклонение, която съдът ще наложи на Божков.

През май т.г., докато се разгаряше конфликтът между тогавашния главен прокурор Иван Гешев и лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, Божков заяви, че е готов да се върне като защитен свидетел срещу Бойко Борисов. На 17 март 2022 г. с полицейска заповед по образувано в условията на неотложност дело за изнудване на Божков бяха задържани Бойко Борисов, финансовият му министър Владислав Горанов и пиарката Севделина Арнаудова.

Веднага след ареста прокуратурата разкритикува действията на МВР и пусна тримата, без да им повдигне обвинение. Прокуратурата обвини МВР, че е опорочило разследването и че изобщо не е имало основание да го образува. Тогавашният вътрешен министър Бойко Рашков и премиерът Кирил Петков пък обвиниха прокуратурата, че саботира разследването и отказва да провери твърденията на Васил Божков, че е давал огромни подкупи на Борисов.

Все пак прокуратурата обясни, че Божков трябва да бъде разпитан в качеството му на свидетел, но това не може да стане през видеоконферентен разговор. Затова прокуратурата изпрати молба за правна помощ до Дубай, на която така и не получи отговор и така досъдебното производство остана на трупчета.

Междувременно съдът обяви за незаконни заповедите за арест и на тримата. Владислав Горанов обаче беше санкциониран за корупция от САЩ по закона "Магнитски" и лидерът на ГЕРБ се отрече от него. Божков също е в черния списък по "Магнитски". Той влезе в него преди Горанов - през юни 2021 г., заедно с Делян Пеевски и Илко Желязков.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари