Вашингтон оценява рисковете от изтичане на секретни военни документи

1
Разследването е на ранен етап, но следователите не изключват възможността зад изтичането да стоят "проруски елементи"
Разследването е на ранен етап, но следователите не изключват възможността зад изтичането да стоят "проруски елементи" Снимка: Wikipedia

Разследването е на ранен етап, но следователите не изключват възможността зад изтичането да стоят "проруски елементи"

Циркулиращите в интернет документи, за които се предполага, че са класифицирани и свързани с Пентагона и американските разузнавателни агенции, може да се окажат фалшиви. Това съобщи в неделя Reuters, позовавайки се на свои източници във Вашингтонската администрация, предаде Агенция Фокус.

Те не изключиха, че документите може да са били фалшифицирани, за да заблудят следователите от Министерството на правосъдието на САЩ относно техния произход. Освен това американските власти признават, че документите може да съдържат "неточна информация с намерение да навреди на интересите на сигурността на САЩ", посочва агенцията, която е проверила документите. Някои оценки за ситуацията в Украйна "изглежда са променени, за да се минимизират руските загуби". Не е ясно защо "поне един документ е маркиран като некласифициран, но съдържа строго секретна информация". Агенцията подчертава, че част от материалите са били публикувани в социалните мрежи преди няколко седмици, но за появата им първо съобщи в петък The New York Times. Повечето от изтеклите документи са изготвени през зимата и може да съдържат остаряла информация.

В един от документите от 23 февруари се уточнява как при сегашния темп на използване на средствата за противовъздушна отбрана доставките на снаряди за зенитно-ракетните системи С-300 на украинските въоръжени сили ще бъдат изчерпани до 2 май. Според източници президентът на Украйна Володимир Зеленски е провел среща с ръководството на службите за сигурност на страната на 6 април, за да обсъди начините за предотвратяване на изтичане на информация.

Пентагонът и Министерството на правосъдието на САЩ започнаха разследване на публикуването на тези документи в интернет. Според агенцията се проучват мотивите на лица, които биха могли да разпространяват уж класифицирана информация. Разследващите разглеждат няколко версии: от недоволен служител до умишлено накърняване на интересите на националната сигурност на страната. Властите също така проучват колко широко се споделят разузнавателни данни на междуведомствено ниво.

Те са почти сигурни, че материалите са разпространени от служител на администрацията на Вашингтон, а не от някой от съюзниците. Много документи са отбелязани със забрана за предаването им на чужденци. Разследването е на ранен етап, но следователите "не изключват възможността зад изтичането да стоят проруски елементи". Агенцията подчертава, че това може да е един от най-значимите случаи на изтичане на информация след появата на повече от 700 хиляди документа, видеозаписи и дипломатически Грами на уебсайта WikiLeaks през 2013 година.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари