Вариантът Делта връща ограниченията

0
Най-строги ограничения са въведени в Азия, Африка и Латинска Америка
Най-строги ограничения са въведени в Азия, Африка и Латинска Америка

Най-строги ограничения са въведени в Азия, Африка и Латинска Америка

Седмицата премина под знака на разпространението на високозаразния вариант Делта на коронавируса, който е на път да стане доминиращ по света според Световната здравна организация (СЗО).

Засега експертите не знаят защо той присъства в някои страни, а в други - не. Според наличните данни, ограничавани от техническия потенциал на страните за проследяване на генетичния код на разпространените в тях варианти на вируса, вариантът Делта е засечен в най-малко 74 страни.

Вариантът циркулира както в Индия, където беше открит първо, така и в държави като Бразилия, Русия, САЩ, Великобритания, Израел, Испания, Тайланд, Турция и Южна Корея. Множество страни отново засилват ограничителните мерки заради Делта, пише БТА.

Най-строги ограничения са въведени в Азия, Африка и Латинска Америка, показва Индексът на Оксфордския университет за строгостта на мерките срещу КОВИД-19. Най-сурови са мерките във Венецуела, получили оценка 86,11 от максимална 100.

Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) и Европейският център за превенция и контрол на заболяванията обявиха тази седмица в съвместно изявление, че към края на август около 90 на сто от всички нови случаи с коронавирус в ЕС ще се дължат на варианта Делта, който "предизвиква безпокойство, защото се разпространява бързо из Европа и може да се превърне в сериозно препятствие пред усилията за поставяне под контрол на пандемията". Според наличните данни този вариант на вируса е с 40 до 60 на сто по-заразен от варианта Алфа и има повишен риск от хоспитализация.

ЕМА подчерта, че за предпазване от варианта Делта е необходимо прилагането на две дози от ваксина.

За да бъде ваксинирано 70 на сто от световното население и да се сложи край на пандемията, са необходими 11 милиарда дози ваксини, предупреди във вторник генералният секретар на ООН Антониу Гутериш.

По официални данни броят на жертвите на коронавируса по света надхвърля 4 милиона от появата на пандемията през 2019 г. насам, въпреки че тези числа се смятат за подценени. Според СЗО починалите може да са 2 до 3 пъти повече. САЩ остават най-засегнатата страна, следвани от Бразилия, Индия, Мексико и Перу.

Свързаните с коронавируса смъртни случаи в Африка отбелязаха повишение от 43 на сто за последната седмица по данни на Световната здравна организация. Това се дължи до голяма степен на липсата на машини за кислород и на свободни места в отделенията за интензивни грижи, според регионалната директорка на СЗО, която предупреди, че болниците на континента са достигнали максималното си натоварване, докато се сблъскват със силно заразния вариант Делта, открит в 21 от 55-те африкански страни.

Най-много смъртни случаи са регистрирани в Намибия, Южна Африка, Тунис, Уганда и Замбия.

Организацията на ООН по прехрана и земеделие предупреди в понеделник, че пандемията е довела до нарастване на глада по света с 18 на сто. Ден по-рано министърката на финансите на САЩ Джанет Йелън заяви, че Вашингтон изпитва сериозни опасения от потенциала на вариантите на коронавируса да застрашат световното икономическо възстановяване.

Обстановката в борбата с коронавируса по континенти и страни

Европа

РУСИЯ отчете рекорден ръст на смъртните случаи, 786 за едно денонощие, на фона на разпространението на варианта Делта. Засега властите не искат да въвеждат всеобщ локдаун, като този през пролетта на миналата година, за да предпазят засегнатата от пандемията икономика. Засега в страната не са обявени мерки, засилващи ограниченията за неваксинираните, но подобни мерки вече се въвеждат в отделни региони.

Във вторник страната съобщи, че е сключила с Индийския серумен институт, най-големия производител на ваксини в света, договор за производството на 300 милиона дози годишно от ваксината Спутник V.

ФРАНЦИЯ - президентът Еманюел Макрон обяви тази седмица радикални мерки за борба с бързия ръст на новите случаи на коронавирус, включително задължителна ваксинация за здравните работници и нови правила за здравни пропуски за широката общественост. От следващия месец се въвежда изискване за притежаване на сертификат за ваксинация срещу ковид или негативен писиар тест за допускане до барове, ресторанти и кина. Моловете, кафенетата, баровете и ресторантите ще проверяват всички клиенти за наличие на здравен пропуск от август.

Новите мерки доведоха до протести в Париж и сблъсъци между полицията и недоволни граждани. Ден след речта на президента обаче беше отчетено рекордно нарастване на броя на записалите си час за ваксинация.

В ГЪРЦИЯ от днес всички обществени места на закрито, развлекателни центрове, барове, киносалони и театри, ще работят изключително за ваксинирани срещу COVID-19 клиенти. Заведенията ще работят с увеличен, но предварително определен брой посетители. Пак днес започва работа и цифрово приложение, което ще установява лесно дали посетителят е ваксиниран или не.

Задължителна става и ваксинацията на служителите, които работят в центрове за грижа за възрастни хора, а от 1 септември задължителната ваксинация ще бъде в сила и за медицинските служители в обществения и частния сектор, съобщи премиерът Мицотакис.

Вчера започна и ваксинацията на лица на възраст между 15 и 17 години с ваксината на "Пфайзер".

НИДЕРЛАНДИЯ - правителството обяви в сряда, че случаите на заразяване са нараснали с над 500 на сто за последната седмица. Рязкото повишение беше отбелязано след отмяната на почти всички наложени заради коронавируса ограничения и повторното отваряне на нощните клубове през юни, докато в кралството се разпространяваше вариантът Делта. Премиерът Марк Рюте се извини за взетото решение за облекчаване на локдауна и го нарече "грешна преценка".

ИСПАНИЯ се готви за ново въвеждане на ограничителните мерки, наложени с цел борба с COVID-19. Различните области планират затваряне на дискотеките на закрито, ограничения на работното време или броя на клиентите, ограничаване на броя на участниците в събития и дори връщане на полицейския час, на фона на внезапния експлозивен ръст на новите случаи на COVID-19.

Каталуния е епицентърът на тази нова вълна на пандемията, дължаща се предимно на далеч по-заразният вариант Делта. Случаите нарастват експоненциално, като засягат главно млади хора. Показателят на заболеваемостта достигна в сряда 436 случая на 100 000 жители на двуседмична база - равнище, невиждано от най-мрачните дни на пандемията.

ПОРТУГАЛИЯ също регистрира рязко нарастване на новите случаи на коронавирус, което попарва надеждите за стабилно, задвижвано от туризма икономическо възстановяване (туристическият сектор осигуряваше близо 15 на сто от БВП преди пандемията). През последните седмици броят на новите случаи нарасна стабилно, връщайки се към нива, отчетени за последно по време на строгия локдаун в страната. Повечето нови случаи са на варианта Делта.

Броят на починалите обаче остава доста под нивата от февруари, като сега сред починалите от заразата са предимно по-млади и неваксинирани хора.

МАЛТА се отказа от затварянето на границите си за неваксинирани, няколко часа преди обявеното влизане в сила на мярката, предизвикала недоволството на Брюксел.

ДАНИЯ: ГРЕНЛАНДИЯ въвежда отново задължително носене на маски на публични места, както и затваряне на ресторанти и магазини, след откриването на ново коронавирусно огнище. Премиерът Муте Егеде определи ситуацията като "критична" след откриването на 13 нови случая.

ВЕЛИКОБРИТАНИЯ: ШОТЛАНДИЯ обяви, че от 19 юли облекчава въведените ограничения, но носенето на маски остава задължително, за разлика от Англия, където от 19 юли ограниченията се отменят. Част от научната общност се опасява, че това ще доведе до ръст на броя на случаите, предвид разпространението на варианта Делта във Великобритания.

Азия

Въпреки рекордния брой на новите случаи, БАНГЛАДЕШ отмени вчера коронавирусните ограничения поради празника Курбан байрам, който тази година ще бъде отбелязан от 20 до 22 юли.

ИЗРАЕЛ започна в понеделник да поставя трета подсилваща доза от ваксината на Пфайзер на пациенти със слаба имунна система. Генералният секретар на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус вече порица тези, които мислят за поставяне на трета доза, докато по-голямата част от света очаква първа игла.

ИНДОНЕЗИЯ регистрира рекорден ръст на новите случаи на коронавирус, а част от здравната система е на предела на възможностите си поради опустошителната нова вълна на вируса, дължаща се на силно заразния вариант Делта. През последния месец броят на новите случаи е нараснал близо седем пъти.

Властите съобщиха, че ще поръчат течен кислород и десетки хиляди машини за производството му за лекуване на пациенти в тежко състояние. Нуждите от медицински кислород надвишиха капацитета на местното производство, който е едва 1700 тона на ден, каза здравният министър Буди Гунади Садикин. Общият брой на заразените в страната достигна 2,6 милиона, а жертвите са над 68 000.

Китай

Китайските предприятия Синовак и Синофарм ще предоставят 110 милиона дози ваксини на КОВАКС, световната програма, целяща да гарантира справедлив достъп до ваксини.

ТАЙЛАНД въведе засилени санитарни ограничения в Банкок, засягащи над 10 милиона души. Освен това те ще трябва да спазват и полицейски час, докато страната се сблъсква с безпрецедентни равнища на разпространение на коронавируса.

ЮЖНА КОРЕЯ затегна ограничителните мерки поради притесненията от разпространението на варианта Делта и забавянето на ваксинацията. Въвеждат се засилени мерки за спазване на социалната дистанция.

Близо 70 на сто от корейците все още не са получили първа доза ваксина срещу КОВИД-19.

Северна Америка

САЩ - броят на случаите нараства отново, след месеци на спад. Дневният брой на случаите се увеличи два пъти за три седмици, по данни на Университета "Джонс Хопкинс". Здравните власти в райони като окръг Лос Анджелис и Сейнт Луис молят дори ваксинираните да започнат отново да носят маски на обществени места. Освен това на лицата навършили 65 години и на тези с хронични болести се препоръчва да избягват големи събирания на закрито, предвид 150-процентното нарастване на броя на хоспитализираните.

Следващата седмица комисия на Центровете за контрол и превенция на заболяванията ще обсъди възможността за поставяне на подсилваща доза на американците с отслабена имунна система.

Южна Америка

БРАЗИЛИЯ е на второ място по брой на жертвите на коронавируса в САЩ, но цитирани от Би Би Си експерти заявиха, че се очаква тя скоро да излезе на печалното първо място. За последните 24 часа бяха регистрирани 1556 нови смъртни случая, с което броят им достигна 537 394. Общият брой на заразените е 19 209 729 по официални данни.

Католическите епископи на ВЕНЕЦУЕЛА порицаха тази седмица решението на правителството да използва кубинската ваксина Абдала, която не е получила одобрението на международните здравни организации. Ваксината се поставя на 3 дози с интервал от 14 дни. Архиепископ Хосе Луис Асуахе Аяла от Маракайбо призова социалистическото правителство да започне ваксинация "с ваксини, признати от международните здравни власти, СЗО, ПАЗО, а не просто с експериментална ваксина".

В неделя ПЕРУ, една от най-тежко засегнатите от коронавируса страни в света, удължи до края на август извънредното положение, което изтичаше на 31 юли.

Африка

ТУНИС отбеляза най-високата смъртност на африканския континент и в арабския свят, по данни на СЗО. Страната регистрира над 100 смъртни случая дневно при население от 12 милиона, като се нуждае от помощ и ваксини. Медицинският персонал е изтощен и има недостиг на кислород.

В по-голямата част от Тунис е въведен пълен локдаун, а в едноименната столица - частичен.

В неделя ЛИБИЯ обяви затварянето на кафенетата, фестивалните зали и други места, където се събират много хора. Страната вече затвори въздушните и сухопътните си граници с Тунис заради катастрофалната здравна ситуация там.

НАМИБИЯ удължи с 15 дни съществуващите разпоредби за борба срещу варианта Делта, който доведе до хаос в здравната система. В болниците не достигат легла и апарати за изкуствено дишане. През тази седмица страната получи спешна помощ от Белгия.

Австралия

АВСТРАЛИЯ удължи в сряда локдауна в Сидни с най-малко 14 дни, след като първоначалните триседмични ограничения не успяха да попречат на разпространението на коронавируса в най-големия град в страната.

Локдаунът, който е в сила от 26 юни, като беше въведен след откриването на по-заразния вариант Делта. Премиерката на щата Нов Южен Уелс Гладис Береджиклян заяви, че ограниченията ще бъдат отменени, когато броят на новите случаи, циркулиращи в общността, спадне близо до нулата. Много от по-несъществените дейности са забранени, повечето от децата не ходят на училище, а на жителите е позволено да напускат дома си само по важни причини или с цел физическа активност.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари