СЗО: Много скоро броят на починалите от COVID-19 ще надхвърли 100 000 на седмица

0
Редица държави въвеждат още по-строги мерки за ограничаване на разпространението на Covid-19
Редица държави въвеждат още по-строги мерки за ограничаване на разпространението на Covid-19

Световната здравна организация (СЗО) очаква съвсем скоро броят на починалите в следствие на коронавируса да надхвърли 100 хиляди на седмица, предаде БНР.

Редица държави въвеждат още по-строги мерки за ограничаване на разпространението на Covid-19.

Австрийските власти удължиха за трети път пълното затваряне на страната, което ще важи до 7 февруари. Въвеждат се нови мерки, като задължителното използване на маска тип FFP-2 в търговските обекти и обществения транспорт. За социално слабите граждани ще бъдат осигурени безплатни маски. Училищата остават затворени, както и хотелите и заведенията, като в средата на февруари ще се извърши оценка дали те ще могат да отворят отново през март. Влизащите в страната, включително и от България, подлежат на предварителна електронната регистрация, както и задължителна 10-дневна карантина, която може да бъде прекратена най-рано на петия ден след отрицателен PCR или антигенен тест.

Сходни се очаква да бъдат мерките, които ще реши утре Германия. Правителството в Берлин не изключва връщането на граничния контрол.

Допълнителни ограничения влизат в сила и в Швейцария - затварят се магазини и се ограничават контактите до 5 души. Словакия налага строги ограничения за придвижването и започва отново масово тестване. Хората между 15 и 65 години ще имат нужда от отрицателен тест, за да могат да се движат свободно в страната.

Великобритания разширява от днес кампанията си за ваксиниране срещу коронавируса и иска до средата на февруари да бъдат имунизирани 15 милиона души.

В Русия също започна масова ваксинация, като руснаците могат да избират между два регистрирани препарата. Там до края на март трябва да се имунизират 20 милиона души.

В Гърция отварят моловете и търговските обекти, които бяха затворени преди повече от два месеца. Запазват се обаче голяма част от мерките, като вечерния час, забраната за напускане на района на местоживеене, и изпращането на телефонно съобщение при излизане от дома.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Името ми на японски е Биралочи Яко.

Харесай Дунавмост във Фейсбук