Върховният съд окончателно спря строежа на небостъргач в София

0
Общинарите са гласували план за терена, който е в разрез с Общия устройствен план на Софи
Общинарите са гласували план за терена, който е в разрез с Общия устройствен план на Софи Снимка: © Цветелина Белутова, Капитал

Решението на Столичния общински съвет от 6 юли 2017 г., което одобрява строителството на 77-метрова сграда на бул. "България", бе окончателно отменено от Върховния административен съд на 25 юни.

Теренът е на ъгъла с ул. "Борово" и там е зона с разрешена височина до 20 м кота корниз.

Общинарите са гласували план за терена, който е в разрез с Общия устройствен план на София. При гласуването на сесията на съвета против са били само съветниците Иво Божков и Марта Георгиева от ДСБ, и Войслав Тодоров от "Нормална държава". Петима от БСП са гласували "въздържал се", пише Дневник.

Това решение на общинарите е оборено първо в Административния съд - София по жалба на група граждани. Инвеститорът на сградата "България билдинг" ЕООД и общинският съвет обжалват съдебното решение във Върховния съд. На 25 юни върховните съдии оставят в сила решението на по-долната инстанция. В него се изреждат погазените закони и наредби от общината, за да се даде зелена улица на строителството на небостъргача.

Нарушенията

- неправилно проведена процедура по Закона за устройство на територията (ЗУТ) без съобщаване на всички заинтересовани лица; не е проведено обществено обсъждане на проекта; липса на задължителни план-схеми по ЗУТ.

- с одобрения план се изменя действащия подробен устройствен план за преструктуриране на жк "Борово", като той е и в разрез с Общия устройствен план на София за тази зона. Така са завишени параметрите на интензивност на застрояването, намалени са процентите за озеленяване, няма горен праг на кота корниз т.н.

Парцелът на "България билдинг" се намира на ъгъла между бул. "България" и ул. "Борово" в жилищна зона с ограничение на строителството до 20 метра. В началото на 2017 г. собственикът внася до "Направление архитектура и градоустройство" искане за промяна на устройствения план на парцела, с която той да бъде разделен на три, съобщи тогава "Капитал".

С разделянето инвеститорите искат да се възползват от чл. 27, ал. 3 от Закона за устройство на територията. Според него сгради за обществено ползване нямат ограничение на височината, ако са на ъгъла на две улици в градски центрове от първо до трето ниво. Според "България билдинг" техният парцел е именно такъв. На базата на този член беше одобрен и "Парадайс тауър" на бул. "Черни връх", както и още няколко други високи сгради в централната градска част. За промяната му отдавна настоява главният архитект на София Здравко Здравков.

Според проекта за изменение във всяка от трите части ще могат да бъдат изградени офиси и сгради за обществено обслужване. Само за един от трите бъдещи парцела е посочено конкретно искане - апартаментен хотел с високоетажно стъпаловидно застрояване от 8 до 22 етажа, или 76.95 м.

Собственикът

Собственик на "България билдинг" е Георги Василев, който е един от тримата акционери в строителната "Джи Пи груп". Двете дружества са регистрирани на един и същ адрес на бул. "Черни връх". С "Джи Пи груп" е свързван генералният директор на "Лукойл България" Валентин Златев, но той отрича тези твърдения.

Преди "България билдинг" да купи парцела през 2016 г., той е бил собственост на две дружества - "Итърнити" и "Евро травелс", като и двете са еднолична собственост на Георги Василев, а управител на втората е Владимир Лозанов, който също е съдружник в "Джи Пи груп".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари