Върховният духовен водач на Иран: Размириците са планирани

0
Али Хаменей: Ще кажа ясно, че тези размирици и нестабилност са разработени от Америка и Израел
Али Хаменей: Ще кажа ясно, че тези размирици и нестабилност са разработени от Америка и Израел Снимка: ЕПА / БГНЕС

Али ХаменейЩе кажа ясно, че тези размирици и нестабилност са разработени от Америка и Израел

Върховният духовен водач на Иран аятолах Али Хаменей направи днес първото си публично изявление по адрес на най-големите от години протести в страната, като обяви, че те са планирани от САЩ и Израел, предаде АП, цитирана от БТА.

Той окачестви смъртта на 22-годишната Махса Амини след арест от нравствената полиция като "тъжен инцидент", който "покърти сърцата ни", но остро осъди "размириците" като чуждестранен заговор за дестабилизиране на Иран. Думите му повтаряха предишни коментари на иранските власти относно протестното движение, започнало с вестта за гибелта на младата жена.

"Тези размирици са планирани", заяви аятолахът пред курсанти от полицейско училище и добави: "Ще кажа ясно, че тези размирици и нестабилност са разработени от Америка и ционисткия режим, и техните наемници". Според висшия шиитски духовник "тези действия не са нормални, те са противоестествени".

Междувременно общонационалните протести в Иран, разпалени от смъртта на Амини, навлизат в третата си седмица въпреки старанията на режима да ги потуши, включително с блокиране на достъпа до интернет. Тези протести се наслагват върху недоволството в иранското общество заради растящите цени, високата безработица, социалните ограничения и политическите репресии.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари