Въпреки ГЕРБ: Депутатите успяха да създадат временна комисия за енергийната криза

0
„Успех ви желая. Смятам, че ще катастрофирате тежко, но сте предупредени”, заяви от трибуната Десислава Атанасова
„Успех ви желая. Смятам, че ще катастрофирате тежко, но сте предупредени”, заяви от трибуната Десислава Атанасова Видео: NOVA

Създадоха временна парламентарна комисия по въпросите с енергийната криза

Депутатите одобриха предложението на парламентарната група на ГЕРБ-СДС да се гласува мораториум върху цената на тока и парното. "За" гласуваха 186 депутати, два а бяха против предложението, а друго двама се въздържаха, информира NOVA.

Със 163 гласа "За", 49 "Против" и 7 въздържали се депутатите приеха създаването на Временна комисия за въпросите с енергийната криза и предложение за справяне с нея. Предложението дойде от парламентарната група на "Продължаваме Промяната" и проектът на решение беше включен като трета точка в днешната програма по предложение на Георги Свиленски.

То доведе до остра реакция от страна на ГЕРБ. Опозицията видя опит за намеса в работата на независимия енергиен регулатор. И възрази. Бившият ресорен министър Теменужка Петкова заяви, че енергийна криза има тогава, когато не могат да се покриват доставките на ток. Тя е на мнение, че парламентарна комисия не може да иззема ролята на КЕВР. Бившият здравен министър проф. Костадин Ангелов пък попита защо ще се обсъжда създаването на комисия за кризата с тока, а не било заложено създаването на такава за COVID кризата.

В проекта за решение за създаване на временна комисия за енергийната криза е записано да се създаде орган, включващ по двама народни представители от всички партии. Тя ще е със срок за работа от един месец и трябва да потърси решение за справяне с високите цени на тока.

"Предложението на КЕВР за увеличение на цената е политическо. В първия ден те искат да вдигнат тарифата. Независимите регулаторни органи трябва да са независими и да не вдигат цената. Да не се крием зад методологии, нека запазим българите във време на енергийна криза”, заяви Атанас Михнев от ПП.

"Не е нормално в нашата държава математици да определят кризата в здравеопазването, както не е нормално професор по медицина да говори за енергетика. При положение че искате да въведете зелената сделка, е неименуемо вдигането на цената на тока. Тази държавна комисия е изцяло по поръчка на ГЕРБ, там има и кадри на ДБ", коментира Цончо Ганев от „Възраждане”.

Отговор дойде от Тома Биков, който първо направи забележка за заглавието на комисията. Според него то било преведено с Google Translate.

"Ако се прави така комисия, трябва да има нормално заглавие. Кои са тези въпроси с енергийната криза, които като отговорим, ще се справим с нея? Според мен никаква временна комисия не може да отговори на тези въпроси, ако те са поставени по този начин. Предлагам да си съберете ентусиазма и да мислите нещо преди да го напишете", заяви той. И посочи, че цената на тока се увеличава в последните 6-7 месеца.

Вместо с комисия, Биков предложи да се търси решение на проблема с предлагане на закон.

"Това звучи крайно неподготвено, защото усещаме, че искате на фактите да отговорите с пиарски упражнения. Какво говорите за завладени държави, като токът се вдига в цяла Европа? Нека се опитаме да наваксаме пропуснатото време от служебното правителство на Румен Радев. 7 месеца нямаше никакви мерки срещу повишаваща се цена на тока. Всички ние тук да обираме негатив, за да може някой друг да се весели по телевизиите. Хората като си получат сметките за ток - ще им стане лошо, нищо, че тук ще има временна комисия. Нямаме намерение да носим отговорност, за която не сме призвани. Ние ще гласуваме против", категоричен бе Биков.

"Старо политическо клише е, че когато искаш да забавиш нещо, му създаваш комисия. Но беше пропуснато нещо - според мен с тази комисия се цели да се прехвърли отговорността от Министерски съвет към Народното събраните", смята Хасан Адемов.

В защита на комисията се обявиха от БСП. И призоваха да се подкрепи, а не да се губи ценно парламентарно време. 

"Хиляди хора остават без работа, защото предприятията не могат да си платят тока. Спрете с тази демагогия и да преминем към гласуване", поиска Филип Попов.

Макар и опозиция, от “Възраждане” се съгласиха темата за цената на тока да влезе в парламента. Председателят на партията Костадин Костадинов припомни, че има механизми за справяне с кризата, включително  и прекратяването на договорите с ТЕЦ „Марица – Изток”.

„Странно защо, когато говорим за прекратяване на договорите с американските тецове, ние ще продължим да изкупуваме този ток, но нека е на 80 лева, а не на 200.Реално българските граждани ли определят българската политика или чужди посолства”, попита той.

"С това решение се нарушава закона за енергетиката и регулаторите. Българският парламент няма право да взима решения по отношение на закона за енергетиката. Преди да внасяте предложение, прочетете закона", каза Теменужка Петкова.

"Безотговорното отношение на служебното правителство доведе до тази криза. Ние отправихме въпроси към Стефан Янев, но не получихме отговори. Разбирам какви са ви мотивите, но те не са законосъобразни", посочи бившият енергиен министър. 

Според Рамадан Аталай това предложение е част от първите стъпки на новото правителство да се опознае. Депутатът от ДПС призова да се прекратят споровете и да си премине към гласуване.

В опит да прекрати дебата, председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова предложи редакция, с която да се наложи мораториум на цената на тока. Тя мотивира решението си и с изказване на социалния министър в ефира на NOVA, където също беше чуто подобно мнение. Идеята й беше определена от Аталай като „пълна глупост”.

„Успех ви желая. Смятам, че ще катастрофирате тежко, но сте предупредени”, добави Атанасова.

"Ситуацията с цената на тока е изключително сериозна. Хубаво е да намерим адекватно решение. Точно затова е създадена тази комисия", каза Христо Иванов от ДБ. Според него временната комисия за енергийната криза е създадена точно с цел да реши тези проблеми. Иванов смята, че България не трябва да променя позицията си спрямо РСМ.

"Наш национален интерес е РСМ да бъде част ЕС заедно с нас, разбира се при спазване на договора за приятелство. Трябва да се намери онзи подход с властите в Скопие, който ще осигури и двете цели", каза Иванов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари