Въоръжават полицаите с автомати

0
Сега редовите полицаи са въоръжени с пистолети и револвери
Сега редовите полицаи са въоръжени с пистолети и револвери

Редовите полицаи да могат да носят дългоцевно оръжие, предвижда проект на Инструкция за условията и реда за носене на служебно оръжие от служителите на МВР, която е публикувана за обществено обсъждане на портала за консултации strategy.bg

В момента пушки, автомати и снайпери използват само командоси от спецотряда за борба с тероризма и звената за задържане при националната полиция, ГДБОП и СДВР. Останалите полицаи са въоръжени с пистолети и револвери.

Целта на промяната е редовите полицаи да използват дългоцевно оръжие при рискови акции спрямо извършителите на тежки престъпления. Оръжието трябва да се носи без патрон в цевта, пише в проекта на инструкция. МВР шефове ще определят кога да се използват пушки и за какъв период, пише Дневник.

Мотивите на вносителите на промените обаче са лаконични. От тях не се разбира какво налага тази промяна и кога точно ще се прилага възможността полицаите да ходят с пушки и автомати и то без патрони в цевта. Нито при какви условия по какви правила полицейските шефове ще определят кога е необходимо да се носят дългоцевни оръжия.

В инструкцията се въвежда и нов член, според който се забранява оставянето на служебно оръжие без надзор.

На няколко пъти вече прокуратурата критикува МВР, че не може да се справи с незаконните оръжия, притежавани от граждани, както и че не въвежда единен регистър. На този фон вътрешното министерство въоръжава свои служители с дългоцевни оръжия.

Нови форми за физическата подготовка на полицаите

В друг проект - за изменение в Наредба за професионалното обучение на полицаите, се предвижда физическата им подготовка да бъде дефинирана в две форми - индивидуална и групова. "Това е съобразено с потребностите от индивидуално обучение на служителите и ще доведе до по-високо качество при тяхното обучение и по-ефективното използване на материалната база при неговото провеждане", аргументират се от МВР. Обучението по полицейска лична защита и физическа подготовка ще се провежда в установеното за съответната структура на МВР работно време. Времето за провеждане и участие в професионално обучение по месторабота се отчита за отработено време.

"Предвид натовареността на служителите, непрекъсваемия процес на работа при 12-часови работни смени и невъзможността професионалната подготовка да се осъществява в установеното работно време, се предвижда редуциране на времето за обучение по полицейска лична защита и физическа подготовка, съобразно графика на служителите и рамките на работната смяна. За постигане на необходимото качество на обучението по полицейска лична защита и физическа подготовка времетраенето за всяка от тях не може да бъде по-малко от 4 часа на месец", се казва в мотивите на проекта.

Източник: Дневник
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари