Външният министър на Русия пристигна в Северна Корея

1
Опасенията на Запада нарастват относно задълбочаването на военните връзки между историческите съюзници
Опасенията на Запада нарастват относно задълбочаването на военните връзки между историческите съюзници Снимка: РИА Новости

Опасенията на Запада нарастват относно задълбочаването на военните връзки между историческите съюзници

Руският външен министър Сергей Лавров пристигна в Северна Корея, предадоха руските медии, докато опасенията на Запада нарастват относно задълбочаването на военните връзки между историческите съюзници.

Двудневното посещение се очаква да постави основите за бъдещо посещение в страната, на президента Владимир Путин, каза говорител на Кремъл, цитирано от АФП и БГНЕС.

Лавров пристигна в Пхенян от Пекин, където Путин приветства китайския президент Си Дзинпин като "стар приятел" по време на рядко пътуване в чужбина.

Путин, почетен гост на среща на върха, посветена на обширния инвестиционен проект на Си „Един пояс, един път“, каза пред репортери, че двамата са се срещнали насаме очи в очи и че нарастващите глобални конфликти укрепват отношенията между техните страни.

Миналия месец лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун тръгна на път, пътувайки до Русия на борда на своя специално конструиран брониран влак за личната си среща с Путин.

По време на първото си пътуване извън Северна Корея след пандемията Covid-19 Ким обяви двустранните връзки с Москва за „приоритет номер едно“ на своята страна.

Срещата на високо ниво разпали опасенията на Запада, че Пхенян може да предостави на Москва оръжия за нейната проточила се война в Украйна.

Съединените щати съобщиха, че доставките на оръжия вече са в ход, като през последните седмици Северна Корея е доставила повече от 1000 контейнера с военно оборудване и боеприпаси на Русия.

Пхенян търси в замяна набор от военна помощ, включително модерни технологии“, излезе с изявление пред медиите, говорителят на Белия дом по националната сигурност Джон Кърби.

Според разузнаването, предоставено от Белия дом, „товар от контейнери е бил изпратен по море от Северна Корея до Русия между 1 септември и 1 октомври“. След това те бяха доставени с железопътен транспорт до депо за боеприпаси на около 290 километра (180 мили) от украинската граница.

Кремъл заяви, че Съединените щати нямат доказателства, че се доставят оръжия. „Те съобщават това през цялото време, без да предоставят никакви доказателства“, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред руските медии, запитан за докладваните доставки на оръжие.

Базираните във Вашингтон анализатори Beyond Parallel миналата седмица отделно публикуваха сателитни изображения, показващи това, което те нарекоха "безпрецедентно". Натрупване на влаков трафик по границата на Русия със Северна Корея.

Бурната активност "вероятно показва, че Северна Корея доставя оръжия и боеприпаси на Русия", се казва в доклада на групата.

Докато Русия е увеличила производството на снаряди тази година до прогнозираните 2,5 милиона, анализаторите предполагат, че това може да не задоволи нуждите ѝ на бойното поле.

Северна Корея е масов производител на конвенционални оръжия и е известно, че разполага с големи запаси от военни материали от съветската епоха.

Основен приоритет

И Русия, и Северна Корея са под множество международни санкции: Москва за нахлуването ѝ в Украйна и Пхенян за тестването на ядрени оръжия.

Затягането на техния съюз идва, когато отношенията между двете Кореи са на историческо дъно, като Северът проведе рекордна поредица от оръжейни тестове тази година и наскоро закрепи статута си на ядрена държава в конституцията си.

Южна Корея от своя страна предприе мерки за укрепване на отношенията си в областта на сигурността с традиционния съюзник Съединените щати, като същевременно влезе в ново тристранно споразумение, което включва и Япония.

И президентът на САЩ Джо Байдън, и южнокорейският му колега Юн Сук Йол заявиха, че всяко използване на ядрени оръжия от Севера би означавало „края“ на режима в Пхенян.

Американски бомбардировач „B-52“, способен да носи ядрени оръжия, кацна във вторник на летище Чеонгджу, на около 100 километра южно от Сеул, съобщи агенция „Yonhap“.

Пристигането му дойде по-малко от седмица след като самолетоносачът „USS Ronald Reagan“ акостира в южния пристанищен град Пусан, предизвиквайки гнева на Пхенян.

Бомбардировачът направи прелитане на мащабното изложение за отбрана „ADEX“ в Южна Корея, преди да кацне в Cheongju.

Южнокорейските медии в сряда съобщиха, че бомбардировачът се очаква да участва във въздушно учение през уикенда с участието на самолети от Южна Корея, Япония и Съединените щати.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари