Външната търговия на Китай е дръпнала нагоре „по впечатляващ начин“

0
В същото време вносът не се намира в същото цветущо здраве
В същото време вносът не се намира в същото цветущо здраве

В същото време вносът не се намира в същото цветущо здраве

Китайският износ отбеляза неочакван ръст от 17,9% през юни, докато вносът спадна, макар че поради международната изолация на Русия, вносът на Пекин от Москва силно нарасна, пише в свой анализ Les Echos, предаде Икономически живот.

Въпреки че не е защитена от авария, китайската експортна машина към момента се държи добре. Износът на страната през юни отбеляза неочакван ръст в резултат от вдигането на здравните ограничения. Той скочи със 17,9% на годишна база, според данните на китайските митнически власти, публикувани в сряда. Това е повече от предишния месец (+16,9% през май) и значително повече от това, което анализаторите очакваха.

В същото време вносът не се намира в същото цветущо здраве. През юни темпът на нарастването му силно спадна и едва достигна 1% на годишна база. Това е твърде далече от регистрирания през май ръст от 4,1% или от очакваните от анализаторите 4%.

Има едно изключение, което потвърждава правилото: търговският обмен между Пекин и Москва. Войната в Украйна поставя Русия във все по-голяма международна изолация. Това я накара да потърси в Китай съвсем не непренебрежима икономическа подкрепа. През юни китайският внос от Русия скочи с 56,3%. Лъвският пай на това увеличение се дължи на енергийния сектор (петрол и газ) и на това, че Москва и Пекин се договориха значителна част от плащанията да се извършва в китайска валута.

В същото време Москва купува значително по-малко от Пекин. Китайският износ към Русия бележи спад от 17% на годишна база. В резултат на всичко това дефицитът в търговския обмен между двете страни се увеличи повече от 22 пъти за една година, за да достигне 4,7 млрд долара.

В момента силата на китайския износ се потвърждава във взаимоотношения с повечето търговски партньори на Пекин: експортът към страните от АСЕАН се е увеличил с 29%, към САЩ – с 19,3%, към Европа – със 17,1%. Въпреки, че говорителят на китайските митници Ли Куивен се похвали пред пресата, че външната търговия е дръпнала нагоре „по впечатляващ начин“, той призна, без да дава допълнителни уточнения, за съществуването на „фактори на нестабилност и несигурност“.

В действителност тази динамика на продажбите може да бъде променена през следващите месеци. От една страна ръстът на износа все още се дължи в голяма степен на временния ефект на наваксването след премахването на карантината в големите китайски икономически центрове, въведена поради политиката на нулев Ковид. От друга страна заплахата от рецесия в САЩ и Европа поради последиците от войната в Украйна и нова вълна на Ковид-19 могат да пресушат потока на китайския износ.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    бавно мислещ
    Всички правят нещо, за да " дръпнат " само ние си дърпаме дедовия.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари