Ван Гог е имал делириум тременс - най-тежкото усложнение на алкохолизма

1
Това са открили изследователи от Медицинския университет в Грьонинген
Това са открили изследователи от Медицинския университет в Грьонинген Видео: BBC

Известният холандски художник Винсент ван Гог (1853-1890) по всяка вероятност е претърпял две фази на делириум тременс, когато внезапно се е опитал да се отърве от алкохола, според ново проучване на експерти от Нидерландия.

Освен че е един от най-великите художници на всички времена, Ван Гог е известен и с това, че отрязва лявото си ухо след спор... След това той отрича, че това е просто изблик на артистична лудост, а по-късно отрича да е претърпял и нервен срив, предава БГНЕС. Изследователите от Медицинския университет в Грьонинген обаче изглежда са разкрили тайната на психическото му състояние.

Изследвайки психиката му въз основа на стотици писма, които той изпраща, най-вече до брат си Тео, те откриват, че художникът е преминал през два епизода на делириум тременс, причинени от внезапно спиране на алкохола, след като е отрязал ухото си.

Лекарите подчертават, че това не може да се докаже на 100 процента, защото „пациентът не е жив, за да отговори на въпросите им“.

Делириум тременс е най-тежкото усложнение на алкохолизма и възниква след внезапно спиране на консумацията на алкохол. Смъртността от този акт преди е била 35 процента, а днес е около 3 процента.

Известният художник не е страдал от шизофрения, но е страдал от „маскирана“ епилепсия, която може да предизвика безпокойство, заблуди и халюцинации. При Ван Гог епилептичните припадъци вероятно са били причинени от начина му на живот, който той е водил - злоупотребява с алкохол, недохранване, лош сън и психическо изтощение, казват изследователите.

Въпреки че писмата му съдържат много информация, трябва да имаме предвид, че той не ги изпраща на лекари, а на членове на семейството и роднини, за да ги информира за състоянието си. Затова нашият доклад за Ван Гог няма да е последният по отношение на заболяването му“, каза Уилям Нолън, психиатър, който е част от изследователския екип.

Изследването показва, че художникът е страдал от поне две психични заболявания - маниакално-депресивна психоза и личностни разстройства, но лекарите по това време не са диагностицирали такова нещо.

Винсент ван Гог умира на 29 юли 1890 г., два дни след като посяга на живота си.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари