Вълшебните места на Румъния

2
Разположена на Балканския полуостров, Румъния е страна на контрастите
Разположена на Балканския полуостров, Румъния е страна на контрастите

Разположена на Балканския полуостров, Румъния е страна на контрастите

Бившата държава от Източния блок през годините е принадлежала на римляните, които са дали и името на страната. Тя е дом на удивителни старомодни градове, планински курорти, които предлагат ски туризъм и процъфтяваща общност на изкуството, пише Труд. Най-известният гражданин обаче е вампирът Дракула, измислен герой, открит в Трансилвания.

Историята е нещо, от което Румъния определено не липсва. Средновековни замъци се издигат на нейната територия, красивата природа омайва, а кухнята трябва да бъде опитана!

1. Тимишоара

Тимишоара е един от най-големите градове в страната, датиращ от началото на 13 век. Някога е бил част от Османската империя, а по-късно е първият европейски град, който има електрически улични лампи. Градът успява да се отърси след тежките бомбардировки по време на Втората световна война.

За разлика от много европейски катедрали, православната катедрала в Тимишоара е построена едва през 20-ти век, но в забележителните си 11 кули, тя пази много исторически религиозни обекти, както и стари икони.

2. Синая

Синая е планински курортен град, който е изграден около манастир, кръстен на планината Синай. Манастирът съхранява копие на първата Библия, отпечатана в Румъния. Мястото е популярна дестинация сред туристите, които са любители на туризма. Градът е идеален за дълги разходки и преходи през лятото, а през зимата за ски и сноуборд.

Крал Чарлз I строи лятната си къща, известна като Замъка Пелеш, близо до Синая. Тя също е популярна туристическа атракция. Градът е известен с красивите си цветя, но посетителите не бива да берат от тях, тъй като това не е разрешено.

3. Изрисуваните манастири

Сред най-живописните забележителности на Румъния са Рисуваните манастири в Буковина в североизточната част на страната. Техните боядисани външни стени са украсени със сложни стенописи от 15 и 16 век и представят портрети на светци и пророци, сцени от живота на Исус, образи на ангели и демони, рая и ада. Най-добре запазените са манастирите в Хумор, Молдовита, Патраути, Пробота, Сучава, Сучевита и Воронет.

4. Сигишоара

Сигишоара се намира в Трансилвания и е едно от най-добрите места за посещение в Румъния. Трансилвано-саксонският град е, може би, най-добре запазеният средновековен град в цяла Европа. Този обект на ЮНЕСКО за световно наследство е напълно непокътнат скъпоценен камък, датиращ от 16 век. С девет кули, бюргерски къщи, калдъръмени улички и зашеметяващи църкви, той е напоен с атмосфера.

Трансилванските саксонци са поканени тук от унгарския крал да се установят и да защитят границата. Те създават процъфтяващ търговски град, на който туристите могат да се насладят днес. Друга забележителност там е цитаделата, в която всеки юли се провежда средновековен фестивал. Часовниковата кула в града също е удивителен обект. Тя е висока 64 метра (210 фута) и построена през 1556 година.

5. Брашов

Разположен в централната част на Румъния, Брашов се гордее с всичко - от динамичен модерен градски живот до старинен чар и завладяваща природа. Той е заобиколен от Карпатите и функционира като планински курорт със съоръжения за ски и кънки.

Най-любопитната забележителност е Черната църква – готическа катедрала. Името ѝ идва от потъмнелите камъни поради дима от огромен пожар през 17-ти век. Посетителите също могат да се разходят по улица Rope - най-тясната улица в страната.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Приемате ли тази жена за Ваша законна съпруга?!?!
- Приемам!
Отчето погледнал към младоженката и рекъл: - Момче, пак те питам..

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари