Вълна от трусове регистрираха в Унгария

3
В продължение на изминалите 18 чáса са регистрирани 12 труса с магнитуд в интервала 2.4-4.1
В продължение на изминалите 18 чáса са регистрирани 12 труса с магнитуд в интервала 2.4-4.1

В продължение на изминалите 18 чáса са регистрирани 12 труса с магнитуд в интервала 2.4-4.1

Във времето между 11:13 в събота и 05:13 в неделната утрин Източна Унгария произведе серия от слабо усетени земетресения. В продължение на изминалите 18 чáса са регистрирани 12 труса с магнитуд в интервала 2.4-4.1, епицентри – в локалната част от водосборния басейн на р.Тиса, както е показано на илюстрацията и дълбочина между 9 и 14 километра под земната повърхност.

Решенията за сеизмичните събития, представени в каталога на Евро-Средиземноморския център, са твърде прецизни. За разлика от източниците на данни, използвани от Националния център на Унгария, Европейският център изгражда локализациите въз основа на 110-120 станции за земетресенията с магнитуди над 3.6, при това с приблизително пълно обкръжение. Трябва да се отбележи, че в съвкупностите от първична информация присъстват и няколко български станции, разположени на 460-600 км от епицентралната област.

Земетресенията от серията, чиито магнитуди са около максималнте (3.8-4.1) са усетени освен в Унгария, още в селища от Западна Румъния, Войводина-Сърбия и в столицата Будапеща - само във високи постройки (епицентрално разстояние около 140 км). Слаби повреди са докладвани едва след натрупване на въздействията в епицентъра – единствено при земетресението в неделя през нощта с магнитуд 4.1.

Както се вижда на илюстрацията, съставена в Европейския център за последните над 60 години (базисната карта), територията на Унгария е твърде спокойна. Там липсват земетресения с магнитуд 6 и по-голям. В близост до активността от настоящия уикенд – само на около 75 км в югозападна посока е документирано силно земетресение на 4 август 1444 година, по време на битките, предвождани от Ян Хуниади. Авторите на земетръсния каталог на Унгария – Зирош, Монуш и Тот (1988) – приписват магнитуд 5.6 на това разрушително събитие през 15 век. То се е случило по-надолу по течението на Тиса, в района около Сегед.

Дописката е изготвена и предоставена на "Фокус" от Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ, дългогодишен ръководител на секция "Сеизмология" в Геофизичен институт (дн. НИГГГ-БАН)

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари