Вълна от самоубийства залива Хасковско

0
На всеки три дни някой пожелава да сложи край на живота си
На всеки три дни някой пожелава да сложи край на живота си

Вълна от самоубийства залива Хасковско от началото на тази година. Само до края на август са регистрирани 80 опита за слагане край на живота от страна на мъже, жени и деца. Статистиката води до фрапиращата констатация, че на всеки три дни някой пожелава да сложи край на живота си.

Бройката на самоубийците всъщност е още по-голяма, защото изнесените днес данни от Регионалната здравна инспекция обхващат само неуспешните опити, които завършват в Спешното. Успешните завършват в моргата. За тях отчет не се води, включително и от полицията, но ги има, и то немалко. Само за два летни месеца, и само в Хасково, двама млади мъже сложиха край на живота си след фатални скокове от терасите на жилищата си, съобщава haskovo.net.

Ръстът на самоубийствата е очевиден, особено в сравнение с предходните години. За същия период на миналата година опит за край на всичко са направили 69 души, докато преди две години самоубийците са били с 50 % по-малко. Възрастта на самоубийците води до истинско безпокойство - мнозинството от тях са на идеалната за развитие в живота възраст между 30 и 40 години. Стига да виждат перспективи за това развитие. „Това са хора, които не виждат своя път в живота, начин да се впишат пълноценно в обществото. В един момент психиката им дерайлира“, коментира обръгналият на много такива случаи д-р Димитър Кючуков от хасковското Спешно. Именно там са на първата линия между живота и смъртта, като се стремят да закрепят дори временно жизнените показатели.

После самоубийците отиват в ОАИЛ, където освен живота им, вече се опитват да повлияят и на първопричината за самоубийствата. Много пъти обаче дори Интензивното е безсилно. Причината е, че напоследък има наистина варварски решения за приключване на всичко. „Пият антифриз, отрови, основи и особено киселини. Пораженията са ужасни и затова по спешност ги насочваме към пловдивската токсикология“, допълни Кючуков. Затова няма данни колко от тези 80 случая са завършили със смърт. Другото трудно овладявано състояние е обесването. „За последните 7-8 години отървахме само един, който се опита да се обеси. Останалите са с летален изход“, допълни старшата сестра на Спешното Хюлия Шериф.

Може би най-потресаващото в случая е, че да посегнат на живота си са решили цели 4 деца, най-малкото от което на 14 години. Някои си въобразили, че са влюбени, други изпадали в депресия в резултат на емоционални или семейни проблеми.

Източник: БЛИЦ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Ако след петдесет не си харесвате живота, то сипете си още петдесет!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари