Вълна от реакции и коментари за дарителската кампания, обявена от Кирил Петков

0
Вълната от възмущение се засили, след като дарителската сметка беше сменена без обяснение, но днес и двата IBAN-а бяха публикувани като легитимни на страницата на украинското посолство
Вълната от възмущение се засили, след като дарителската сметка беше сменена без обяснение, но днес и двата IBAN-а бяха публикувани като легитимни на страницата на украинското посолство Видео: NOVA

Вълна от реакции след обявяването на дарителска кампания за боеприпаси за Украйна. Политическите и обществените коментари не стихват

Появиха се много въпросителни и защо посочената от премиера Кирил Петков банкова сметка беше сменена по-късно с друга, припомня NOVA

След като в управляващата коалиция се появи разделителна линия по въпроса „за” или „против” изпращането на военна помощ за Украйна, преди ден беше прокарана нова заради инициативата на Кирил Петков всеки българин да дари една заплата за Украйна. „Думите са лесни, делата са трудни” написа премиерът във Facebook и минути по-късно се появиха критики в социалната мрежа. Вълната от възмущение се засили, след като дарителската сметка беше сменена без обяснение, но днес и двата IBAN-а бяха публикувани като легитимни на страницата на украинското посолство.

Първите политически реакции за дарителска кампания се появиха ден по-късно. Над 24 часа, след като отвори дарителската сметка и преведе първата вноска по нея обаче, никой политик не е заявявал публично, че е последвал примера на премиера. Подобно решение явно не планира лидерът на „Има такъв народ” Слави Трифонов, който определи в пост във Facebook инициативата като „чудовищна глупост”.

За броени минути постът му обиколи социалните мрежи и се превърна в основна тема.

„Каузата, която премиерът обяви, е лична негова инициатива. Това смятам, че е личен избор. Ще ви уведомя в момента, в който взема решение”, заяви  Алексадра Корчева от „Продължаваме Промяната”.

Това е инициатива на премиера Петков, тъй като полемиката влезе в парламента и там този въпрос се задържа. Това е причината да предприеме тези действия”, коментира Калоян Икономов от „Продължаваме Промяната”.

Опозицията в лицето на ГЕРБ атакува инициативата. „Тази безумна кампания, която започна вчера, наистина не стана ясно дали Петков не е станал жертва на нигерийска измама по старата онлайн схеми с нигерийските принцове”, посочи Христо Гаджев.

Повод за коментара на Гаджев стана промяната на дарителската сметка, по която хората да превеждат пари. Първоначално обявеният от премиера IBAN беше изтрит и сменен със снимка с различна сметка. „Първоначалната сметка, която излезе, се оказа, че се намира само на Facebook страница, която е на посолство в Нигерия”, добави Гаджев.

На въпрос на NOVA до правителствената пресслужба защо се е наложила промяната, както и по коя сметка е преведена заплатата на Кирил Петков, oтговор не беше получен. От „Продължаваме Промяната” обаче внесоха яснота. „Това че сметката е фалшива, е проверено. Аз лично съм говорил с Лена Бориславова и това не е така”, категоричен бе Икономов.

Под публикация в социалните мрежи Бориславова обяснява, че и двете сметки са подадени от украинското посолство.  

По-късно, отново във Facebook, посолството на Украйна у нас публикува общо четири сметки за дарения, включително изтритата от поста. А от кабинета публикуваха реакцията на украинския външен министър Дмитро Кулеба, според когото  инициативата на Петков е демонстрация на истинска българска солидарност със страната му. Макар не всички в правителството да са готови на такова дарение.

„Честно казано бях изненадана от този подход. Не знам защо хората трябва да дават заплати и да се дарява, за да се купува оръжие за Украйна. Има си държава, която трябва да вземе решение дали да предостави или не”, заяви Теодора Генчовска.

Междувременно в коментарите във Facebook темата стана причина за множество колажи и шеговити предложения.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари