Валери Симеонов: Готви се тежък удар срещу българската общност в Бесарабия

0
Декларация на Народното събрание срещу действията на Украйна
Декларация на Народното събрание срещу действията на Украйна

Декларация на Народното събрание срещу действията на Украйна

„Решението на Украйна да раздроби населения с българи Болградски район ще бъде тежък удар срещу най-голямата наша общност зад граница и ще обезличи българската диаспора“. Това заяви лидерът на НФСБ и председател на групата за приятелство с Украйна Валери Симеонов днес от трибуната на Народното събрание. Той съобщи за подготвяна от украинската държава административно-териториална реформа, която сериозно застрашава правата и интересите на нашите сънародници.

„Това е най-голямата българска общност зад граница, над 200 години нашите сънародници живеят в този компактен район и са лоялен партньор на украинската държава. Във всичкото това време Болградският район е самостоятелна административна единица“, посочи Валери Симеонов.

„Решението на Украйна нарушава постигнатите досега договорености“,  подчерта Валери Симеонов. Пред БНТ по-рано той припомни, че по негово настояване бяха проведени среща на премиера Борисов с предишния президент Петро Порошенко – на 5.10.2018 г. в Одеса по проблемите на българската общност, а на 31 януари 2020 г. – конферентен разговор с настоящия държавен глава Володимир Зеленски.

„И в двата случая бе гарантирано запазването на целостта на Болградски район, лично аз бях свидетел на това“, каза Валери Симеонов .

Той бе категоричен, че е под въпрос подкрепата на България към приемането на Украйна в Европейския съюз и НАТО, тъй като се нарушават Европейската харта за местно самоуправление и Рамкова конвенция на Съвета на Европа.

С нарочна Декларация, предложена от Симеонов, Народното събрание на Република България декларира своето категорично несъгласие с подготвяните административни промени. Декларацията бе подкрепена от „Обединени патриоти“, ГЕРБ и Воля.

Д Е К Л А Р А Ц И Я

относно административно – териториалната реформа в Украйна и защитата на правата и целостта на българската общност

Народното събрание на Република България,

  • Като подчертава своята подкрепа за суверенитета, независимостта, териториалната цялост, демократичното развитие на Украйна и нейните стремежи към по-тясно европейско и евроатлантическо сътрудничество;
  • Като припомня последователната позиция, заемана от Република България в защита на интересите на украинския народ и държава в рамките на международните институции;
  • Като подчертава, в този смисъл, ключовата роля на договореностите, свързани с политиката за съхранение на традициите, езика, културата и обичаите на българската общност, за сътрудничеството на Украйна с  Република България и ЕС и призовава Украйна да спазва поетите ангажименти към международните актове, по които е страна;
  • Като заявява, че българската общност е интегрирана и лоялна част от украинската държава и общество и изразява своето дълбоко безпокойство от подготвяното решение на Кабинета на министрите на Украйна за разделянето на Болградския административен район на 5 громади (административни единици);
  •  Като обръща внимание, че такова решение не се предвижда за други административни райони в Украйна;
  • Като изразява притеснение, че този акт ще доведе до обезличаване на етническата идентичност на българската общност в Болград като естествен исторически център на българската диаспора в Украйна и мост между нашите две приятелски държави;
  • Като изразява увереност, че европейските и евроатлантически стремежи на Украйна ще мотивират изпълнението на двустранните договорености,

Народното събрание на Република България декларира своето категорично несъгласие с подготвяните административни промени и призовава:

  1. Правителството на Република България да предприеме всички възможни действия пред правителството на Украйна, които да гарантират запазването на целостта на българската общност в Болградския район при предстоящата административно-териториална реформа.
  2. Да предложи организирането на спешна междуправителствена среща за обсъждане и набелязване на конкретни мерки и действия за защита правата и целостта на българското малцинство в Украйна, в това число чрез подновяване на Протокола за сътрудничество и обмен между Министерството на образованието и науката на Република България и Министерството на образованието и науката на Украйна за учебните 2020/2021, 2021/2022, 2022/2023 и 2023/2024 години, регламентиращ изучаването на български език; откриването на Българска гимназия в Одеса и Украински културен център в София, както и завършване на ремонтите на пътната инфраструктура в Болградски и Тарутински район и др.

Народното събрание на Република България настоява, че решаването на проблемите на българската общност в Украйна е приоритетен въпрос, който следва да бъде решен в духа на отличните отношения между двете държави и при спазване на европейските ценности.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари