Валери Симеонов брои депутати за кворум: Обръснете се, цяла България ви гледа

0
Росен Живков стига е подскачал там - видяхме го, записахме го
Росен Живков стига е подскачал там - видяхме го, записахме го Снимка: БГНЕС

С голямо прискърбие трябва да ви съобщя, че броят на присъстващите в 116

С тези думи председателстващият заседанието на парламента Валери Симеонов завърши поисканата от БСП поименна проверка и закри предсрочно заседанието, след като установи, че в Народното събрание няма кворум от поне 121 представители, пише Дневник.

След едноседмични проблеми с кворум тази сутрин за първи път необходимите гласове за започване на заседанието бяха осигурени с помощта на отсъстващи заради коронавирусна карантина народни представители. Онлайн се регистрираха депутатите от ГЕРБ Александър Ненков, Анна Александрова, Митко Полихронов, Младен Шишков и Пламен Нунев, което според социалистите е противоконституционно. Разбра се още, че по същата причини отсъстват и Стефан Апостолов от ГЕРБ и Георги Колев и Росен Иванов от "Обединени патриоти". Според представители на ГЕРБ и БСП някои от тях са в болничните стаи, но са принудени да осигуряват кворум.

След обедната почивка БСП използва възможността да поиска поименна проверка на депутатите, като в залата бе само Филип Попов. Представителите на ДПС ще отсъстват цяла седмица заради подозренията, че в петък управляващи са идва болни на работа, за да има кворум.

"Тялото ви е тук - да не се откажете после от себе си", обърна се Валери Симеонов към Филип Попов от БСП, който излизаше от залата в началото на броенето. По принцип то се прави по азбучен ред, а камерите показаха как ръководството на парламентарната група на ГЕРБ започна да звъни по телефона - вероятно на отсъстващите заради карантина да се появят пред компютрите си.

След това председателстващият заседанието попита колегите си дали да отмята присъстващите или да ги загражда в списъка.

"Свалете си маската, визуализирайте се по-обедително", каза Симеонов към един от регистриращите се онлайн депутати. После броейки се пошегува: "Емил Христов тук ли е?", макар и зам.-председателят на парламента от ГЕРБ да седеше до него с маска.

"О, глас от небето се чу", каза Симеонов, докато един от отсъстващите се включваше онлайн, за да каже "Тук". После продължи с критика към карантинираните си съпартийци от "Обединени патриоти": "Росен Иванов и Георги Колев, следващия път бъдете така добри да се обръснете! Цяла България вас гледа". Не беше съобщено, но от конферентната връзка изглеждаше, че поне един от тях е в болница.

"Някой друг появи ли се? Росен Живков стига е подскачал там - видяхме го, записахме го", каза Симеонов, после сметна присъстващите и обяви, че с прискърбие съобщава, че няма кворум.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари