Валери Матеев: Сегашната власт сама затри общинските фирми!

3
Целта бе „КРИС ГРУП“ и други близки хора на Красимир Даков да поемат дейността им!
Целта бе „КРИС ГРУП“ и други близки хора на Красимир Даков да поемат дейността им!

Целта бе „КРИС ГРУП“ и други близки хора на Красимир Даков да поемат дейността им!

Бившият шеф на общинската фирма „Истър Инженеринг“ Валери Матеев е роден преди 50 години в Русе. Завършил е строително инженерство във ВИАС в София, както и „Маркетинг и реклама“ в катедра „Мениджмънт и стопанско управление“ в Русенския университет. Работи в сферата на транспортната инфраструктура. От 2000 г управлява пътно-поддържащи и пътно-строителни фирми. В момента работи като проектант и като строителен надзор. От 2006 година ръководи смесеното дружество „Истър Инженеринг“, от създаването му, до ликвидирането му през 2014 година.

- Как се получи така, че Община Русе се отказа с лека ръка от свои фирми като „Истър Инженеринг“ и „Паркстрой“ и се стигна до тяхната ликвидация, господин Матеев?

- През 2012 година Община Русе заяви оттеглянето си от фирма „Истър Инженеринг“, което беше много странно решение от нейна страна, да се откаже от собствеността си в едно търговско дружество. Вярно е, че резултатите му за годината бяха лоши, но това стана вследствие на политиката на Общината към собствените си дружества. Невъзлагането на обществени поръчки, съответно невъзможността да се обслужват кредитите на дружество влоши резултатите му. След оттеглянето на Община Русе от дружеството, то вегетира една година, работейки на съседни общини като Сливо поле, Иваново, Бяла. Стигна се дотам, да работим на външни обекти чак в Плевен. Всичко това обаче стигаше само за издръжка на персонала на фирмата. Това доведе до фалита на дружеството през 2013 година и 60 души останаха на улицата.

- А защо не участвахте в обществените поръчки в Русе, вместо да обикаляте градовете наоколо?

- Община Русе изведнъж реши да промени няколко от условията в тях, което не ни даваше възможност за участие, изненадващо бяха добавени нови опции, които не покривахме.... Беше много странно и смешно да сме в състояние да можем да отговорим на условията в съседните общини, Иваново, Две Могили, а на Община Русе, чиято собственост бе дружеството, да не можем! Стигна се дори до нелепия факт, някои хора в Общинския съвет да ми зададат въпроса, а вие защо не участвате в обществените поръчки на Община Русе?! Беше смешно да им кажа, че „не отговаряме на условията“...!

- А защо се стигна до тази ситуация, смятате ли че това бе направено, за да се лансира друга фирма на ваше място?

- В него период, единственият изпълнител на всички строително-монтажни работи в Русе бе фирмата „КРИС ГРУП“ на близки до Красимир Даков, когото мнозина вече наричат „собственика на града“! Тя беше явно достатъчно „можеща и знаеща“, за да заеме цялото пространство в строителството в Русе и да не може никой друг да участва в общинските поръчки и да се включи в тези дейности, изпълнявани дотогава от всички строителни фирми в града. Знаете за връзките на Даков, нещата са публична тайна, няма да коментирам имена!

- Значи според Вас, всички това бе направено тенденциозно, за да се осигури терен за „своя фирма“?

- Точно така! Това беше показателно! Аналогично на случая с „Истър Инженеринг“ се развиха нещата и с „Паркстрой“. Тук, едно 100% общинско дружество също бе ликвидирано, за да се намести там ДЗЗД „Паркстрой“, в което влизат фирма „Вектор“, и, забележете, отново фирма свързана с „КРИС ГРУП“. Така хора, които до този момент изобщо не се бяха се занимавали до момента с поддържането на зелените площи, освен донякъде „Вектор“, спечелиха обществената поръчка на Община Русе. Какво повече да коментирам....?

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари