Валентин Вацев: 3:0 за "Хамас" срещу американската дипломация

1
Русия има сили и ще победи военно-технически Украйна
Русия има сили и ще победи военно-технически Украйна Снимка: БНР

Русия има сили и ще победи военно-технически Украйна

"До примирие в Близкия изток вероятно ще се стигне, но няма да бъде благодарение на дипломатическите совалки, а на обективната логика на процеса на израелско-палестинския конфликт". Това заяви пред БНР геополитическият анализатор доц. Валентин Вацев.

На 7 октомври започна офанзивата на "Хамас", която беше успешна, коментира той и обясни: "На 10 октомври Саудитска Арабия се отказа от процеса за сключване на т.нар. авраамически споразумения. Без да знаем нищо за тези споразумения, ние не можем да разберем същината на конфликта".

Авраамическите споразумения е система от договори между Израел и ключовите ислямски страни, чрез която да се реши един път завинаги проблема на Израел с палестинците. Анализаторът подчерта, че единствено Техеран тогава са предупредили, че успехът на този процес ще бъде "нож в гърба на палестинското движение".

""Хамас" нападна Израел, 3 дни по-късно Саудитска Арабия прекъсна преговорите. Това е мат за президента Байдън, който очакваше чрез успеха на тези споразумения да реши проблема с изборите. Това е шах и мат в един ход. В момента "Хамас" се върна в тунелите под Ивицата Газа и там очаква бомбардировките – това е победа. Всичко останало е пропаганда".

"Хамас" е Мюсюлманските братя, отбеляза още доц. Валентин Вацев в предаването "12+3". И допълни:

"Според идеолозите на "Хамас" тази операция разделя цялата история, както потопът разделя човешката история, на допотопна история и следпотопна история. Това е инициатива, която имаше за цел да удари и успя ефективно да удари дясното правителство на Израел и далечния стратегически замисъл на Мюсюлманските братя в лицето на "Хамас" – удар по дълбинната ционистка същност на днешното израелско правителство – там те също са успешни".

Според него на този етап големият победител от този конфликт е Иран:

"Иран сега е мениджърът на този процес. Подозирам, че заедно с Русия, защото тези неща не можеха да станат в този ред и смисъл без някакво дискретно руско вдъхновяващо участие".

По думите му ако Байдън не успее да овладее процеса и ако не успее да внуши на всички участници, че процесът трябва да се деескалира, успокои или замрази, той губи президентските избори.

"На този етап битката завършва 3:0 за "Хамас", като нулите са в американската дипломация".

Процесът може да завърши така, както е започнал, отбеляза доц. Вацев. Той заяви, че не е сигурен, че израелските въоръжени сили ще влязат в рамките на сухопътна операция на територията на Газа. Влизането на "Хизбула" във военните действия е крайно нежелано за основните играчи в тази част на света, обясни той.

За войната в Украйна геополитическият анализатор изказа мнение, че Русия има сили да добута тази война до военно-техническа победа:

"Русия има сили да победи военно-технически и ще победи военно-технически. /…/ Не тя ще създаде големия проблем на Русия, а начинът на осмисляне на военната победа на Русия – кой в края на краищата ще победи в руския политически двубой – руската олигархия ли или руския военнопромишлен комплекс".

Според него ръководството на Украйна е дестабилизирано. Той очаква в близките 3 месеца много сериозни промени.

На фона на тази променена среда за сигурност ние не седим, а лежим, категоричен бе Валентин Вацев и каза: "България е затънала във всекидневието на своята всекидневна политика и около големият проблем какво е сглобката и какво не е".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -1
    2
    Бай Иван
    "Ужас" ти олигофрен ли си се родил или са те изтървали по глава като малък?
  • -5
    1
    Ужас
    Тези дърти комунета с какво са ги захранвали навремето, че доживяват до дълбока старост, за да тровят вселената с присъствието си. Мине - не мине време, и току изпълзява от калната си бърлога някоя червена мръсна гад да дава акъл!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари