Валентин Радев: ГЕРБ въвежда ред постоянно

1
Неудобно беше на полицаите да карат хората да спазват мерките, но успяха
Неудобно беше на полицаите да карат хората да спазват мерките, но успяха Снимка: БГНЕС

Ние сме в основата на законодателството на националната сигурност.

От гледната точка на президента, тезата, че има двойна функция на НСО, може да е прав, но може би малко ревнува. Хората, които санкционират нарушителите на закона, трябва да бъдат защитени. Това е зряло решение, не спонтанно".

С тези думи започна участието си в предаването "Денят на живо с Наделина Анева" Валентин Радев, бивш министър на вътрешните работи и настоящ депутат от ГЕРБ.

"Внасянето между първо и второ четене е масова практика, не е нещо ново. Законопроектът е внесен в срок. И сега има служба, която дублира НСО – Бюро за защита на свидетелите. МВР и сега работи заедно с НСО", коментира той.

"Органите на държавна власт си остават в НСО. Трябва да се подпише заявление, че има заплаха за длъжността. И в съдебната, в изпълнителната власт има примери за рискове, убиха инспектор, който е нямал никаква защита. Те трябва да се чувстват защитени, всеки има семейство и деца и трябва да се чувстват защитени, администрацията на президента показва ревност", сподели Радев.

"Това е нашият президент, избрали сме го, трябва да се уважават с премиера, много трябва да се внимава като се говори за държавните структури. Да се внимава с институциите, ние сме си ги избрали. ГЕРБ въвежда ред постоянно. Държавната агенция по разузнаване също е в подчинение на президента. Ние сме парламентарна държава, нито президента, нито премиера е на върха", смята гостът.

"Главна дирекция Жандармерия, специални операции и борба с тероризма" е с вече установени функции, много го мислехме, внимавахме до последно. Трябва да има доверие в институциите, утре има заседание, искаме да преодолеем ветото на президента, не виждаме сериозни аргументи против", заяви той.

"Двете дирекции, които обединяваме си имат бюджет, няма да бъдат пренасочвани пари от бюджета на НСО. Ще видим като заработи добре ли е. МВР е най-добре подготвен в охраняването, НСО охранява малка част от елита. За новата структура ще бъдат обучавани само единични случаи, повечето са подготвени. Полицаи, които са на служба и са застрашили бизнес за милиони, не може да ги е страх да си влязат във входа, трябва да ги защитим", аргументира се бившият вътрешен министър.

"Не може да даваш морални оценки от последна инстанция, не е вярно, че при Радев няма да има корупция, това е утопия. Ако бях президента щях да оставя работата на прокуратурата, да вземе отпуск, да изчисти името си и да се върне. Иска ми се да не са верни информациите за Узунов и Бобоков. Неудобно беше на полицаите да карат хората да спазват мерките, но успяха", адмирира ги Валентин Радев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари