Валентин Николов: Няма проблем с изтичане на радиация от АЕЦ "Козлодуй"

0
Системата е успяла да овладее изтичането на водород
Системата е успяла да овладее изтичането на водород Видео: NOVA

Системата е успяла да овладее изтичането на водород

Няма проблем с изтичане на радиация от АЕЦ, каза в студиото на „Денят на живо” по NOVA Валентин Николов – бивш директор на АЕЦ „Козлодуй” и на Български енергиен холдинг.

Проблем е, че водородът с който се охлаждат реакторите, е взривно вещество, но за щастие системата е успяла да идентифицира изтичането на водород, успокои той. 

Николов каза: „Трябва да се види какъв е проблемът. Може да са некачествени уплътнения, може да е нещо друго. Ако не бъде отстранена повредата, освен пропуснати ползи, ще тежат и фактически загуби", заяви експертът.

Ако се наложат санкции на всичко руско, това означава, че „Фраматом” няма да може да вземе компонентите, които асемблира и да ги достави на АЕЦ „Козлодуй”, смята той.

Реакторите на АЕЦ „Белене” се съхраняват, но въпросът е за 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй”, обясни Николов и добави, че до 2032 година може да бъде пуснат 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй”, но е нужно политическо решение.

"България е стратегически център и все повече нашите партньори започват да се оглеждат в това, което сме създали, а то е 80% от инфраструктурата на Балканите да е в България”, завърши той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    3
    до 2
    Генераторът не е първи контур, не се притеснявай. Не е и втори. Просто някой идиот е пропуснал да затегне нещо или да сложи уплътнение и водородът изтича. Спи спокойно!
  • 2
    2
    неразбрал
    няма проблем с изтичане на радиация... да разбираме ли че си тече нормално и планово или...
  • 6
    1
    русенец
    То хубаво да се пусне седми блок на АЕЦ Козлодуй, ама кой ще го изгради? Тези, които правят магистралите, които редят паветата в София, които правят санировката? В Белене грубото строителство, което всъжност отнема и най-много време в строежа на една АЕЦ е извършено, направете го там. И още нещо, нека политиците не се бъркат, а да се прави от специалисти, доколкото са ни останали такива.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари