Енергиен експерт: Новите реактори за АЕЦ "Козлодуй" ще съсипят България

65
Според Красимир Манов правителствената делегация в САЩ е обсъждала цените на реакторите, като цената на всеки е 17-18 млрд. долара
Според Красимир Манов правителствената делегация в САЩ е обсъждала цените на реакторите, като цената на всеки е 17-18 млрд. долара Снимка: Euronews Bulgaria

Според Красимир Манов правителствената делегация в САЩ е обсъждала цените на реакторите, като цената на всеки е 17-18 млрд. долара

Предстои огромен скандал около реакторите за новия блок на АЕЦ "Козлодуй" с Уестингхаус, категоричен беше в „Добро утро Европа“ по Euronews Bulgaria енергийният експерт Красимир Манов. Според него, правителствената делегация, която отиде в САЩ преди седмица , е обсъждала цените на реакторите, като цената на всеки е 17-18 млрд. долара. А това е непосилна цена за България, според Манов.

Ето какво още каза той:

Надяваме се след след евроизборите тази зелена щуротия и сделка да се преосмисли. Това с протестите е ясно. ГЕРБ и ДПС оказват натиск върху некоалиционните си партньори.

Тази делегация, която отиде в САЩ преди седмица, излезе информация, че са обсъждали цените реакторите за новия блок на АЕЦ "Козлодуй" с Уестингхаус. Около 14 млрд. излиза строителството. Това е непосилна цена за България. Технологията на Уестингхаус не е одобрена от Европейския съюз все още. Преди 3 седмици чехите, които също ще строят атомна централа направиха търг и поканиха всички заинтересовани.

Това нещо тотално ще съсипе България. Ние не можем да си позволим такава цена за реактор. Този въпрос трябва да бъде приключен и трябва да се направи търг.

Преди тази делегация в САЩ беше председателят на енергийната комисия Делян Добрев, той изнесе тази информация с цената, те затова се притесниха и отидха.

Не вярвам, че ще направят търг. Преди бяхме зависими от Москва, сега сме зависими от Вашингтон и няма да направят търг. Всички са зависими от посолството, но това 17-18 млрд. лв. да се дадат за един реактор, ще съсипе България. Французите например предлагат цена 17 млрд. лв. до ключ, а американците искат 17 млрд. лв. само за строителството.

Всичко в рекордния внос на ток през януари месец у нас идва от некадърно управление.

Ние сме част от Европейския съюз и плащаме квоти за въглероден диоксид, така че не можем да направим нищо.

Делян Добрев си е назначил в АЕЦ негови хора, всички хора там са на ГЕРБ и на ДПС.

Докато ГЕРБ и ДПС са във властта всичко опира до зависимости. Видяхте какво стана с ПАВЕЦ Чаира - съсипаха я, сега ще я оправят, но кога не се знае. За газ изобщо не се говори.

Посоката с възобновяемите източници на енергия е правилна. Аз съм "за" тези ветрогенератори в морето, те няма да се виждат от плажа и няма да пречат на туризма и риболова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 7
    21
    Охотник
    След толкова празни приказки, по-добре ли сме? Или ставаме и ги изриваме, или изчезваме.
  • 6
    20
    до 19
    Не говори празни приказки , а посочи лъжите.:)
  • -6
    19
    Дали?
    Не мога да повярвам, че има хора, които толкова лесно се вържат на празни приказки и откровени лъжи..
  • 19
    18
    до 17
    Ще допълня за АЕЦ "Белене" това, че грубият строеж на двата блока е изпълнен на 60-65%, инфраструктурата е направена ( връзка с енерго системата, пътища, жилища), извършено е проучване и площадката е лицензирана (този процес отнема няколко години), оборудването по първи контур е купен и е доставен (реактори, парогенератори, ГЦП, тръби). От друга страна за ВВЕР имаме подготвени кадри , технологията е разработена и ни е позната. Между другото, в момента в света се изграждат около 25 ядрени енерго блока, като 21 от тях са руски ВВЕР. Изобщо няма да питам защо чехите изритаха от конкурса за нова ядрена мощност Уестингхауз, няма да питам и колко АЕЦ са направили от въпросната фалирала на няколко пъти фирма, за последно бе японска собственост, през последните 15-20 години. А и няма ли да е по-добре да видим колко е удачна новата технология или поне да изчакаме ЕС да я лицензира?
  • 15
    17
    Бай Ставри
    Дори тия реактори да се построят, то реално ние само ще плащаме наем за тях и даваме работна ръка. Ако досега наши специалисти и ат право да работят с реакторите ни, то пр Уестинхаус ще сме просто едни оператори, без ноухау, без право да правим каквото и да е по реакторите! Или ако го сравня с образованието, това е все едно да си среднист, специализиран да завиваш гайки без право на мисъл, а не висшист с право да конструира тия гайки.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари