Валентин Георгиев: Малките кабелни оператори се тикат към умишлен фалит

0
Държавата работи в интерес на големите доставчици на телевизионни канали и интернет
Държавата работи в интерес на големите доставчици на телевизионни канали и интернет Видео: БГНЕС

Има груби разминавания в проучването на „Би медия консултинг” за доставчиците на телевизионни канали и интернет. То беше представеното в края на януари пред всички регулаторни органи и от него стана ясно, че 680 000 абонати не са декларирани от операторите пред Комисията за регулиране на съобщенията. Тази цифра категорично не отговаря на истината.

Това каза за БГНЕС изпълнителният директор на Националното сдружение на кабелни оператори „Клуб 2000” Валентин Георгиев.

Това, което ни притеснява в това проучване, е, че въпреки декларираните методи, въпреки декларираните 15 400 интервюта, които са проведени, има резултати, които не само ни притесняват, а направо учудват. Абонатите на един оператор във Варна варират от 2800 до около 6400, което е разлика с над 4500 абонати, т.е. грешката тук е 40%. Такава грешка е недопустима за такова сериозно проучване”, коментира Георгиев.

Той даде пример и с един от операторите в Пловдив, който според това проучване държи 11% от пазара в Пловдивска област, но той оперира само в Пловдив.

Оказва се, че по брой абонати този пловдивски оператор държи по-голяма част от пазара от големите оператори. В изследването има и доставчик на телевизионни програми, който от 4 години не доставя такива програми”, посочи още той.

Според него такива резултати умножават това проучване по нула и не му дават възможност за сериозна работа по проблема. Той апелира институциите, които решат да използват тези данни да бъдат изключително внимателни, тъй като данните от това проучване не са коректни.

На въпрос дали зад тези цифри не се крие някаква умисъл, Валентин Георгиев каза, че тенденциозно се търсят нарушители в лицето на кабелните оператори и подчерта, че държавата работи в интерес на големите доставчици на телевизионни канали и интернет.

Това е опит за окрупняване, ликвидиране на малките и средни оператори, без даже да бъдат изкупени, а да бъдат принудени да фалират”, заяви изпълнителният директор на НСКО „Клуб 2000”. Той посочи, че на пазара вече има и нови „играчи”, които работят в т.нар. „черен сектор”, т.е. те не съществуват. „Тях въобще ги няма официално, няма пари към фиска, няма пари към организациите за колективно управление на права и работят абсолютно на тъмно. От къде взимат каналите ли? Те пиратстват. Това са истинските пирати”, подчерта Георгиев и добави, че реално съществуващите оператори не знаят как се крият абонати и според тях дори и това да се практикува от някого, то това не нанася поражения на фиска, тъй като всеки касов апарат е свързан с НАП. 

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари