Вълчев: Вярваме, че присъствено обучение е най-доброто

1
Към момента има заразени с COVID-19 469 ученици и 453 учители
Към момента има заразени с COVID-19 469 ученици и 453 учители Видео: NOVA

„Системата на образованието не е изолирана от това което се случва в страната", каза още той

„Най-лесно е да затворим училищата. Правим го централно – жертваме качеството на образование, увреждаме психиката на децата, караме родителите да стоят вкъщи. Избрахме обаче варианта да се действа локално, за да има максимум присъствено обучение, защото вярваме, че то е най-доброто”. Това обяви образователният министър Красимир Вълчев в студиото на „Здравей, България”.

Към момента има заразени с COVID-19 469 ученици и 453 учители. "Прави впечатление, че учителите са много повече и се заразяват много по-често и стигат до симптоми и боледуване", каза още той. 

И допълни: "Системата на образованието не е изолирана от това което се случва в страната".

„Дори да се стигне до частичен учебен план, нашата цел е да има максимално присъствено обучение. Най-лесно е да затворим всички училища, но това означава да жертваме правото на децата на образование”, категоричен бе Вълчев.

Училищата ще могат да преминават към обучение в електронна среда от разстояние след разрешение от министъра на образованието по предложение на ръководителите на образователните институции, предвижда нова заповед на Министерството на образованието и науката. 

Министър Красимир Вълчев заяви: „Това не отменя отговорността за централно управление на кризата, но в момента все още подходът, политиката ни е да има максимум присъствено обучение. Това предполага да се действа локално, да не се взема вземат централно решение. Училищата не могат да бъдат и не трябва да бъдат първа жертва на страховете и психозата ни“.

По думите му към момента няма лесни решения, но има прагови стойности, които са подадени от министъра на здравеопазването. „Ако 15% от учениците или учителите в едно училище отсъстват поради симптоми като тези на COVID-19, училището се затваря. Респективно – 20% от паралелката", припомни министърът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Май е такъв един месец, в който да идеш на плаж е още рано, а да започнеш диета е вече късно...

Харесай Дунавмост във Фейсбук