Ваксините срещу Covid-19 имат и вторични ползи

1
Нови изследвания показват, че ваксините също така могат да помогнат за облекчаване на тревожността и депресията
Нови изследвания показват, че ваксините също така могат да помогнат за облекчаване на тревожността и депресията

Смятаме, че ваксинацията срещу Covid-19 намалява симптомите на тревожност и депресия с близо 30%, заключават експерти

Ваксинацията срещу Covid-19 помага за предпазването на милиони хора от коронавируса, като същевременно намалява риска от сериозно заболяване от болестта. Нови изследвания обаче показват, че те също така могат да помогнат за облекчаване на тревожността и депресията.

"Докато ваксините са насочени основно към намаляване на риска от предаване на Covid-19 и от смъртност, те могат да имат важни вторични ползи“, сочи нов анализ на Университета на Южна Калифорния и RAND Corporation (американски мозъчен тръст за глобална политика с нестопанска цел), цитиран от агенция MarketWatch и БНР.

Учените са използвали данни от проучване сред домакинствата на Бюрото за преброяване на населението на САЩ и са съпоставили тези числа с данните за допустимост за ваксинация срещу Covid-19 на държавно ниво, за да оценят вторичните ползи от ваксинацията върху резултатите за психичното здраве.

"Смятаме, че ваксинацията срещу Covid-19 намалява симптомите на тревожност и депресия с близо 30%", заключават те. Страхът от положителна Covid проба сред работниците на първа линия и социалната изолация доведоха до сериозни емоционални последици за милиони хора.

Изследователите отбелязват по-голямо намаляване на симптомите на тревожност или депресия сред хора с по-ниски нива на образование, които живеят под наем, които не могат да работят дистанционно и които имат деца в домакинството си.

Близо една трета от възрастните в САЩ съобщават, че изпитват симптоми на тревожност или депресия, показват резултати сред 50 849 пълнолетни американци от проучване на Бюрото за преброяване на населението на САЩ и Националния център за здравна статистика, проведено през септември и октомври.

Икономическата полза от намаляването на тревожността и депресията може да възлиза на милиарди долари посредством облекчаване на разходите за здравеопазване и възстановяване на загубените работни часове, казват експерти по обществено здравеопазване.

Световната здравна организация пък заяви, че депресията и тревожността струват на световната икономика 1 трилион долара всяка година загубена производителност, което кара компаниите да подобрят своите услуги за подкрепа на психичното здраве на работниците.

Хората, страдащи от депресия, пропускат средно 4,8 работни дни и имат 11,5 дни намалена производителност за период от три месеца, според Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC).

"Изследователи от цял ​​свят разследват причините и последиците от този стрес и някои се опасяват, че влошаването на психичното здраве може да се задържи дълго след отшумяването на пандемията“, се казва в коментар в медицинското списание Nature.

"Учените се надяват, че могат да използват огромно количество от данни, събирани в проучвания за психичното здраве, за да свържат въздействието на определени мерки за контрол с промените в благосъстоянието на хората и да информират управлението на бъдещи пандемии".

По-младите хора, особено младите жени и хората с малки деца, са най-уязвими към повишен психологически стрес поради пандемията, "може би защото нуждата им от социални взаимодействия е по-силна", се добавя в изследването.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари