В Турция откриха най-широкия мост в света

0
Откриха третия мост над Босфора
Откриха третия мост над Босфора

В Турция днес откриха третия мост над Босфора, който ще бъде най-широкият в света. 

На церемонията по  присъстваха премиерът Бойко Борисов, президентът Реджеп Ердоган и премиерът на Турция Бинали Йълдъръм.

Съоръжението се намира на 1408 метра над морското равнище и е с ширина 59 метра. Инвестицията е проекта възлиза на 2,5 млрд. долара. (4,5 млрд. турски лири). 

Висящият мост "Явуз Султан Селим" е с дължина 2,164 км, като движението по него ще се осъществява в осем ленти, две от които са предвидени за влакове. Мостът е изграден от турско-италиански консорциум, който ще го стопанисва през първите 10 години, а след това активите му ще бъдат прехвърлени на държавата. 

Строителството на "Явуз Султан Селим" започва през 2013 г., съоръжението носи името на Султан Селим I, чието управление през 16 век маркира разширяването на процъфтяващата световна сила в Близкия Изток. 

Очаква се по него да преминават около 135 000 превозни средства на ден. Цените за използване на съоръжението са около 3,4 долара за леки коли и около 15 долара за камиони към Азия. 

Мостът се намира в северния край на Босфора, за разлика от останалите два действащи моста над протока, които са разположени в самия град Истанбул. 

Проектанти на съоръжението са френските инженери Michel Virlogeux (Мишел Вирложу) и Jean-François Klein (Жан-Франсоа Клайн) от намиращата се в Женева проектантска фирма T-ingénierie.

Източник: Economic.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари