В Турция лошите новини валят една след друга

2
Инфлацията скочи на почти 25%, лирата пак девалвира, а цените на тока и газа бяха повишени за четвърти път
Инфлацията скочи на почти 25%, лирата пак девалвира, а цените на тока и газа бяха повишени за четвърти път Снимка: iStock

Лошите новини в Турция валят една след друга: инфлацията скочи на почти 25%, лирата пак девалвира, а цените на тока и газа бяха повишени за четвърти път. Турците плащат твърде висока цена за политиката на своя президент.

В Турция лошите новини валят една след друга. Държавната Статистическа служба току-що обяви най-новите данни за инфлацията: през септември тя е скочила на 24,52%, което е най-високото ниво от 15 години насам. Лоши са и други показатели, съобщава германският "Бадише Цайтунг": лирата отново девалвира с около 1 процент, а барометърът за бизнес-климата спадна до най-ниското си ниво от 2009 насам - годината, в която светът беше в примката на тежка финансова криза. Вестникът цитира и данни, според които автомобилното производство в страната е спаднало с 42% спрямо предходната година, а броят на регистрираните нови автомобили - дори с 51%. В същото време бе оповестено ново покачване на цените на тока и газа - вече за четвърти път в рамките на четири месеца, съобщава Дойче Веле.

"Същинският проблем"

Но състоянието на турската икономика е само един симптом. Същинският проблем "седи" в президентския дворец, коментира швейцарският „Нойе Цюрхер Цайтунг“ (НЦЦ). „Там господства един автократ, който не само потъпква принципите на правовата държава, но и отказва да се съобразява с правилата на ориентираната към стабилност икономическа политика. В семплите представи на турския президент значение има само едно - да се постигне висок прираст. В името на тази цел Ердоган залага твърде едностранчиво на високото потребление и либералната кредитна политика. И ингорира факта, че страната изпадна в криза именно в резултат от тази стратегия, а не заради някакви тъмни чужди сили. Турското население плаща твърде висока цена за политиката на своя президент“, коментира швейцарското издание.

Твърдоглавието на турския президент крие двойна опасност, пише още НЦЦ. Защото Турция страда не само заради слабата лира, но и заради покачващите се цени на петрола. А за страна, която е бедна на суровини и задоволява почти всичките си енергийни нужди чрез внос, подобно развитие е твърде опасно. Затова, вместо да ругае чуждите инвеститори, Ердоган ще направи добре, ако започне да ги ухажва, пише вестникът и препоръчва: „За да се избегне бюджетна криза, лихвите трябва да бъдат повишени още повече“.

"Ако Анкара не внимава"

Наскоро турската Централна банка направи точно това - завиши драстично лихвите, припомня "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" (ФАЦ), но коментира тази мярка с прочутата фраза на германския военен стратег Карл фон Клаузевиц, според когото всеки военен провал може да се обясни с две думи: „твърде късно".

ФАЦ отбелязва още, че скокът на инфлацията до близо 25% е резултат от прекалено колебливите действия както на правителството, така и на Централната банка. "Дълго време президентът Ердоган уверяваше, че поддържането на ниски лихви щяло да осигури икономически разцвет и да държи в шах инфлацията. Но ето, че сега тази странна икономическа теория докара на турската икономика рекордна инфлация. Ако Анкара не внимава, кризата на турската лира, която бе овладяна с много усилия, може скоро отново да се възпламени.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Грозното гадже е като москвича - хем върши работа, хем не ти го барат!

Харесай Дунавмост във Фейсбук