Махат солниците от ресторантите в Турция

0
Ако някой клиент поиска допълнително сол, той ще бъде обслужен, но същевременно клиентите ще бъдат информирани накратко за вредите от солта
Ако някой клиент поиска допълнително сол, той ще бъде обслужен, но същевременно клиентите ще бъдат информирани накратко за вредите от солта

На масите в ресторанти в Турция вече няма да има солници, съобщава Анадолската агенция, като се позовава на председателя на Федерацията на ресторантьорите и сладкарите  Айкут Йенидже.

Тази мярка се предприема, след като федерацията е подписала протокол с министерството на здравеопазването за намаляване на използването на сол и захар.

Йенидже е посочил, че след подписване на протокола е започнало обучение на майсторите готвачи, за да намалят използването на сол и захар в ястията.

Йенидже е изтъкнал, че въпросът за използването на сол и захар е от голяма важност за бъдещето на страната. Той е обърнал внимание, че докато определената от Световна здравна организация норма за допустима употреба на сол в храните е една чаена лъжичка на ден, то в Турция този лимит е над 2 лъжички.

Председателят на федерацията е изтъкнал, че клиентите имат нагласата да сложат сол още преди да са опитали ястието.

Той е уточнил, че като първи етап е започнало обучение по въпроса на ресторантьорите и готвачите, а на втори етап ще бъде проведена информационна кампания с афиши и брошури, насочена към обществеността.

Йенидже е посочил, че на масите в заведенията вече няма да се оставя сол. Ако някой клиент поиска допълнително сол, той ще бъде обслужен, но същевременно клиентите ще бъдат информирани накратко за вредите от солта, е обяснил председателят на федерацията.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари