В страх от атентати християни в Сирия се барикадират за Коледа

0
"Тази година вече няма народ"
"Тази година вече няма народ" Снимка: архив, Reuters

Почти опустели улици, камери за наблюдение около църквите, максимални мерки за сигурност - наплашен от джихадистките атентати, християнският квартал в сирийския град Камишли няма настроение за коледни тържества.

За разлика от минали години не се вижда коледна и новогодишна украса в Уста, главния квартал от християнския сектор в населения предимно с кюрди град Камишли в Североизточна Сирия, където бушува война, пише Франс прес.

Ресторант "Домино" тук, на един ъгъл, където на 22 май имаше самоубийствен атентат, е кажи-речи празен.

"Атентатите по новогодишните празненства преди година се отразиха зле на поминъка. Сега хората ги е страх да идат на ресторант", казва с мрачен вид собственикът на "Домино" Нидал Заауи, който пие кафе на една от масите.

"Тази година вече няма народ", вдига рамене побеляващият петдесетгодишен мъж и добавя, че просто не му се ще да вади коледните и новогодишни украшения. "Не ми е до тях", въздиша той.

В навечерието на Новата 2016 година три атентата, два от които в Уста - отговорността за всички бе поета от групировката "Ислямска държава", убиха 16 души, а 30 бяха ранени. Последваха други нападения в християнския сектор, най-вече срещу ресторанти.

Оттогава охраната на Уста е поверена на християнската милиция "Соторо" на сириакската църква - опълчение, близко до режима в Дамаск и подпомагано от местното население. Коли може да влизат само през един от порталите към християнския квартал.

"Хората се страхуват"

Вместо гирлянди и коледни дръвчета главните улици са окичени с камери за наблюдение.

В щаба на силите "Соторо" - зад барикади от чували с пясък, с портрети на президента Башар Асад по стените, един от командирите, седнал край печката, твърди, че "карнавалите и събиранията са забранени с решение на църквата".

"Наш дълг е да браним църквите и християнските сектори в сътрудничество със силите, присъстващи в региона, включително войските на режима и на кюрдите", заявява той, но отказва да се представи от съображения за сигурност.

"Каним се да затворим улиците, водещи към квартала, да разположим камери за наблюдение и да увеличим патрулите, главно около църквите, за да осуетим всяка терористична атака", добавя той.

Някои магазини все пак са украсили витрините си с камбанки, фигурки на Дядо Коледа и надписи с пожелания за Новата 2017 г.

"Не им е много весело на хората. Не е както миналата година, преди атентатите", забелязва Костан Сергон, собственик на дюкянче за украшения.

"Без карнавали"

"Хората купуват, но колкото да сложат украса вкъщи, за децата", казва 35-годишният търговец. "Не купуват вече, както преди", добавя той.

При това семействата на жертвите предстои да отбележат първата годишнина от смъртта на близките си в атентатите, което допълнително смразява атмосферата.

В църквата "Св. Богородица", украсена само с една новогодишна елха, пасторът Абдел Меси Юсеф си припомня трагедията - атентата, "превърнал в мъченици младежи от нашата общност".

Коледни прояви "тази година са предвидени само в храма, и то само богослужебни ритуали. Карнавали няма да има", казва той. Сириаките тук са най-голямата християнска общност, следвана от асирийците и арменската общност в Камишли.

Разговаряхме на улицата с 23-годишната Мелинда Гло, която се готви да последва своите родители, заминали вече за Австралия. Тя си спомня за тържествата от предишни години, минавали в празнична атмосфера. "Днес обаче повечето ни приятели са в чужбина", със съжаление казва тя и пожелава "мир на всички".

Източник: БТА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари