В Спешното: 4 часа чакане за дете

0
Жената открито се възмущава от това колко зле функционират спешните кабинети в България
Жената открито се възмущава от това колко зле функционират спешните кабинети в България Снимка: БГНЕС/архив

Близка на дете сподели за кошмара да посети с него спешното отделение на една от големите болници у нас - столичната "Пирогов". Ето какво разказва тя, цитирана от Glas.bg :

"И така. 4 часа пред "Спешното" в спешната болница. Четири. Първо висиш и чакаш да те пратят на снимка, после висиш за снимка, после пак висиш да ти кажат нещо за снимката. Ако имаш късмет. На четирима им снимаха грешния крайник! На две им объркаха снимките. Гледаха на едната и обясняваха на другата какво ѝ има и какво да прави. Така им попълниха и документите. С грешна диагноза. Чужда. После двете, клети, повисяха още час, докато отново влязат и им разменят снимките, както трябва да бъдат. И наново да им обясняват.

При нас объркаха "спешност" с "вторичен преглед", заради което повисяхме тези четири часа. Иначе можеше да са три. А после ни пратиха, по грешка, към детския специалист. Накрая стигнахме до снимката. Повисяхме за "разчитането ѝ", за да чуем: "абе май не е счупено, поне от тая снимка не личи. Ако още седмица боли, идете си при личния, да не се окаже друго." И в този миг лекарят да изчезне. Ама без да можеш да го питаш нещо, без да каже какво да правиш, как да се грижиш.

" - Извинете, ама какво да правим?" - А сестрата казва:" Еми почакайте лекарят да се върне!"... А не, мерси. Почакахме достатъчно.

А срещу кабинета, пред който очевидно непрестанно е навалица, настанили противошоковата. И хвърчат носилки с хора в беда (ужасна гледка), а санитари се карат:"

'Що следите тук, не виждате ли, че е противошокова, беее! Пречитеее!!! " Ама защо сте я" турили" противошоковата пред най-посещавания кабинет, къде да седиииим?! 60 човека сме за тоя кабинет.

И така - ок, може в Англия, Франция и другаде пак така да се виси по 4 часа в спешното. И пак не го приемам. Защото "спешно" означава нужда от неотложна помощ.

Ей така висях и аз сто часа преди време и си мислих, че ей там, в студения коридор на Спешното, ще приключа, на клета носилка. И не знам дали там, в другите държави, имат същите нелепици, които видях само за тези 4 часа. Ама докато за "спешно" се счита 4 часа висене, с объркани документи, диагнози и пациенти, никоя реформа няма да помогне. Спешна помощ за здравеопазването трябва. Ама без чакане. Колкото повече се сблъсквам с него, толкова повече ми се плаче от безсилие.

Иначе всичко е наред. Малкият дявол, както се казва."

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари