В Североизточна България отчетоха понижение на потреблението на ток по празниците

2
Спадът в потреблението на електроенергия е с 12,2% спрямо същия период за миналата година
Спадът в потреблението на електроенергия е с 12,2% спрямо същия период за миналата година Снимка: БТА / ЕС

Спадът в потреблението на електроенергия е с 12,2% спрямо същия период за миналата година

Потреблението на електроенергия от клиентите на ЕНЕРГО-ПРО в Североизточна България в празничните дни от 31 декември 2022 г. до 2 януари 2023 г. е било 47 288 MWh (мегаватчаса). Това съобщиха от съобщиха от електроразпределителното дружество, цитирани от БТА.

Това е с около 6,6 MWh или 12,2% по-малко в сравнение със същия период една година по-рано, когато клиентите на енергийното дружество са потребили 53 896 MWh. Върхово потребление и през 2021, и през 2022 година в периода на трите почивни дни се отчита навръх празника на 31 декември.

Компанията, която доставя електроенергия на 1,2 милиона потребители в областите Русе, Варна, Велико Търново, Габрово, Силистра, Добрич, Разград, Търговище и Шумен традиционно регистрира повишена консумация на ток в края на всяка година по време на коледните и новогодишните празници. По-незначително понижение на потреблението спрямо предходната година през посочения тридневен период се наблюдава за област Варна - 4,6 на сто, посочиха от дружеството.

Малко по-топлото време през току-що приключилите новогодишни празници 2022 / 2023 година за разлика от същите три почивни дни през 2021 / 2022 година е една от причините за понижената консумация на територията на ЕРП Север, според специалистите. В областния град Варна, от друга страна, значителна разлика в потреблението не се наблюдава, вероятно поради големия брой заведения, пълни с празнуващи хора. Въпреки изнесените общи данни, потреблението на всеки отделен клиент е индивидуално и зависи от потребителския стил, начина на отопление и класа на използваните електроуреди, както и от наличието на вътрешна и външна изолация на помещенията и сградите.

По-рано през деня от ЕВН (EVN) България съобщиха, че техните клиенти са консумирали общо 77 907 MWh (мегаватчаса) електроенергия в периода 31 декември - 2 януари. Тези данни са по-високи спрямо стойностите за същия период година по-рано (31 декември 2021 – 2 януари 2022 г.), когато са консумирани общо 76 367 MWh.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    fas
    Дунавмост, публикувайте НОВИНАТА за цялата 2023 година: Турция официално се оттегли от Истанбулската конвенция. Държавният административен апелативен съвет (İDDK) призна за законно оттеглянето на Турция от Истанбулската конвенция за превенция и борба с насилието срещу жени, съобщава телевизионният канал Habertürk. Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието срещу жени и домашното насилие (Истанбулска конвенция) е международно споразумение на Съвета на Европа срещу насилието срещу жени и домашното насилие. Турция стана първата страна, ратифицирала конвенцията на 14 март 2012 г. През март 2021 г. обаче президентът Тайип Ердоган обяви оттеглянето на Анкара от конвенцията, заявявайки, че целта й е променена и отсега нататък документът е "несъвместим със социалните и семейните ценности на Турция“. ЕС разкритикува това решение на Анкара. "Държавният съвет за административни обжалвания (İDDK) призна решението за оттегляне от Истанбулската конвенция като в съответствие със закона. Съветът с мнозинство на гласовете реши да "отхвърли“ възраженията, че оттеглянето от конвенцията противоречи на закона. След като İDDK реши да се оттегли от конвенцията в съответствие със закона, Турция официално се оттегли от Истанбулската конвенция“, съобщи телевизионният канал.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари