В САЩ сертифицираха първия летящ автомобил

0

Електрическият автомобил е проектиран за вертикално излитане и кацане и може да превозва до двама пътници

Федералната авиационна администрация на САЩ (FAA) даде зелена светлина на създателите на автомобил, който може да преминава безпроблемно от движение на магистрала към полет във въздуха, предава Daily Mail, цитиран от Economic.

Базираният в Калифорния стартъп Alef Aeronautics твърди, че неговият Model А ще пренася клиентите си над задръстванията и автомобилните инциденти срещу 298 520 долара. Изцяло електрическият двуместен автомобил е получил ограничен сертификат за летателна годност от FAA този вторник.

Компанията, която съобщава, че тества пълноразмерен прототип на Model А от 2019 г. насам, нарече новината "една малка стъпка за самолетите, една огромна стъпка за автомобилите“.

От Alef посочват, че летящата им кола е 100% електрическа и може да се движи по обществени пътища. Превозното средство е проектирано за вертикално излитане и кацане и може да превозва до двама пътници.

Според говорител на Alef, FAA работи активно върху своите политики за превозни средства с електрическо вертикално излитане и кацане (eVTOL). Като се има предвид тази нова регулаторна рамка, компанията отбелязва, че сертификатът от FAA в момента ограничава местата и целите, на които Alef има право да лети, докато тестването на Model А продължава.

Alef представи през миналия октомври своя пълноразмерен модел спортен автомобил и две напълно функционални коли. Според компанията, има засилен интерес към предварителните поръчки за Model А сред физическите лица и компаниите.

На пътя този модел ще бъде категоризиран като нискоскоростно превозно средство (LSV) - обозначение на Националната администрация за безопасност на движението по пътищата в САЩ и местните държавни агенции, което означава, че колата ще се ползва със законови ограничения в повечето държави.

Ако шофьорът се нуждае от по-бърз маршрут, той ще използва възможностите за полет на Alef“, обясняват от компанията на страницата си за предварителни поръчки.

По време и след маневрите за вертикално излитане водачът и пътникът се стабилизират чрез специално проектираната въртяща се карданна конструкция на купето на Alef.

Развълнувани сме да получим този сертификат от FAA. Това ни приближава до предоставянето на екологично и по-бързо пътуване, спестявайки часове на хора и компании всяка седмица“, заяви изпълнителният директор на стартъпа Джим Духовни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари