В русенския онкоцентър лекуват със супермодерна технология

7

За първи път специалистите от отделението по лъчеление на Онкоцентъра в Русе осъществиха 6-минутно лечение по най-новата технология VMAT, съобщи управителят на Комплексния онкологичен център в крайдунавския град д-р Камен Кожухаров.

Според него, досега средно за облъчване на един пациент са били необходими 16 минути, предаде 24 часа.

Миналата седмица медиците в КОЦ - Русе са приключили последния етап от своето обучение за използването на новата технология. Сега вече се наблюдават и първите отлични резултати. Намаляването на времетраенето на облъчване на пациентите осигурява от една страна по-щадящ курс на лечение, а от друга, по-голям брой болни имат достъп до качествена лъчетерапия.

Технологията на лъчева терапия, наречена "RapidArc или VMAT (обемна модулирана по дъга терапия), се извършва чрез новия линеен ускорител. Тя е изключително ефективна при лечението на тумори и щади здрави тъкани. Линейният ускорител подава насочени модулни лъчи, които се фокусират с милиметри точност към засегнатата туморната тъкан, без увреждане на околните здрави органи. Тази техника позволява да се извършват ежедневно интервенции, преди всяка сесия на лъчетерапия. Лечението по тази технология е абсолютно безопасно за пациента, твърди д-р Кожухаров.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари